Ajankohtaista koronarajoituksista Portugalissa

Ajankohtaista koronarajoituksista Portugalissa

Koronatilanne Euroopassa elää jatkuvasti ja viime viikkoina tartuntamäärät ovat olleet nopeassa kasvussa useassa maassa, myös Portugalissa. Koronatilanteen vaihtelu voi vaikuttaa paitsi matkustamiseen, myös nopeisiin muutoksiin maansisäisissä rajoitustoimissa. Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueelle matkustaville.

Tähän uutiseen on koottu tietoa viimeisimmistä koronarajoituksista Portugalissa sekä linkit sivustoille, joilta ajantasaisin tieto löytyy nopeasti. Koronarajoituksia päivitettiin Portugalissa viimeksi 15.7.2021.

 

Mitä tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan Portugalissa

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen tai altistuneesi virukselle, ole yhteydessä Portugalin terveysviranomaisten koronapalvelunumeroon (+351) 808 24 24 24. Numero palvelee myös englanniksi.

Numerosta neuvotaan maassa jo olevia koronaan liittyvissä asioissa, muun muassa testauksesta, karanteeniohjeistuksesta ja hoidosta.

Mikäli sairastumisesi vuoksi oleskelusi Portugalissa venyy aiottua pidemmäksi, ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi, matkatoimistoosi ja/tai lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Muistathan tarkistaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä, että matkavakuutuksesi kattaa mahdollisesta koronatartunnasta kohdemaassa aiheutuneet kulut.

 

Rajoitukset Portugalissa

Koronakriisin johdosta määrättyä yhteiskunnan kriisitilaa (situação de calamidade) on jatkettu toistaiseksi 25.7.2021 saakka. Kriisitila ehdittiin jo kumota 14.6.2021, mutta se otettiin uudelleen käyttöön 9.7.2021.

Koronarajoitukset vaihtelevat paikkakunnittain riippuen koronaviruksen esiintymismääristä. Tämän pohjalta Manner-Portugali on jaettu kolmeen ryhmään: erittäin korkean koronariskin paikkakunnat (ilmaantuvuusluku 241-480), korkean riskin paikkakunnat (ilmaantuvuusluku 121-240) sekä paikkakunnat, joihin sovelletaan yleisiä rajoitussääntöjä.

Portugalin ministerineuvosto arvioi tilannetta viikoittain tartuntatilanteen pohjalta. Viimeisin, 15.7.2021 voimaantullut jako eri riskitason paikkakuntiin löytyy tältä sivustolta https://covid19estamoson.gov.pt/(Linkki toiselle verkkosivustolle), jolta löytyvät myös yksityiskohtaiset tiedot kullakin riskitasolla sovellettavista rajoituksista.

Tällä hetkellä (15.7.2021) erittäin korkean riskin luokkaan kuuluu 49 paikkakuntaa, mm. Lissabon, Porto sekä useat Algarven kaupungit ja muut paikkakunnat. Näillä alueilla voimassa olevat rajoitukset ovat tiiviistettynä seuraavat:  

 • Ulkonaliikkumiskielto klo 23 – 05.
 • Ruokaravintolat (ml. kahvilat ja konditoriat) voivat olla auki klo 22.30 saakka. Perjantaisin klo 19 lähtien, sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja juhlapäivinä (koko päivän ajan) ravintoloiden sisätiloihin pääsee ainoastaan esittämällä EU-koronatodistuksen tai negatiivisen testituloksen. Sisätiloissa henkilömäärä on rajattu neljään kussakin pöydässä ja ulkotiloissa kuuteen.
 • Hotelleihin ja vastaaviin majoituspaikkoihin vaaditaan asiakkaita ennen kirjautumista negatiivinen koronatestitulos tai digitaalinen todistus.  
 • Etätyö on pakollista aina toimintojen niin salliessa.
 • Kulttuuritapahtumien tulee päättyä viimeistään klo 22.30.
 • Häissä ja ristiäisissä henkilömäärä on maksimissaan 25 % tilan kapasiteetista.
 • Ruokakaupat voivat olla auki arkisin klo 21 saakka ja klo 19 saakka viikonloppuisin ja juhlapäivinä.
 • Muut liikkeet ja palvelut voivat olla avoinna arkisin klo 21 saakka ja klo 15.30 saakka viikonloppuisin ja juhlapäivinä.
 • Kohtuullisen riskitason urheilulajeja voi harjoittaa ilman yleisöä.
 • Enintään kuuden hengen yhteisliikuntaa voi harjoittaa ulkotiloissa sekä kuntosaleilla ilman ohjattuja tunteja.

 

 • Ulkoilmatapahtumien säännöt määrittelee Portugalin terveysviranomainen tapauskohtaisesti.
 • Kansalaispalvelupisteet (Loja de Cidadão) palvelevat vain ajanvarauksella.

 

Korkean riskitason luokkaan kuuluu 43 paikkakuntaa, joilla on voimassa seuraavat rajoitukset:

 • Ulkonaliikkumiskielto klo 23 – 05.
 • Ruokaravintolat (ml. kahvilat ja konditoriat) voivat olla auki klo 22.30 saakka. Perjantaisin klo 19 lähtien, sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja juhlapäivinä (koko päivän ajan) ravintoloiden sisätiloihin pääsee ainoastaan esittämällä EU-koronatodistuksen tai negatiivisen testituloksen. Sisätiloissa henkilömäärä on rajattu kuuteen kussakin pöydässä ja ulkotiloissa kymmeneen.
 • Hotelleihin ja vastaaviin majoituspaikkoihin vaaditaan asiakkaita ennen kirjautumista negatiivinen koronatestitulos tai EU-koronatodistus. 
 • Etätyö on pakollista aina toimintojen niin salliessa
 • Ravintolat, kahvilat ja leipomot voivat olla auki kl 22.30 saakka. Sisätiloissa ryhmien maksimimäärä 6 henkeä ja ulkotiloissa 10 henkeä. 
 • Kulttuuritapahtumien tulee päättyä viimeistään klo 22.30
 • Häissä ja ristiäisissä henkilömäärä on maksimissaan 50 % tilan kapasiteetista
 • Ruokakaupat, muu vähittäismyynti ja palvelut voivat olla auki klo 21 saakka.
 • Kaikki ilman yleisöä tapahtuva urheiluharjoittelu on sallittu, niin ulkoilmassa kuin kuntosaleilla.
 • Ulkotapahtumien maksimihenkilömäärästä päättää Portugalin terveysviranomainen tapauskohtaisesti.
 • Kansalaispalvelupisteet (Loja de Cidadão) palvelevat vain ajanvarauksella

 

Muilla paikkakunnilla on voimassa seuraavat rajoitukset:

 • Etätyötä suositellaan aina toimintojen salliessa
 • Ravintolat, kahvilat ja konditoriat voivat ottaa sisään asiakkaita puoleen yöhön saakka ja niiden tulee sulkea ovensa klo 01.00. Ryhmien maksimikoko 6 henkeä sisätiloissa ja 10 henkeä ulkotiloissa.
 • Hotelleihin ja vastaaviin majoituspaikkoihin vaaditaan asiakkaita ennen kirjautumista negatiivinen koronatestitulos tai EU-koronatodistus. 
 • Vähittäismyynti toimiluvan mukaisin aukioloajoin.
 • Julkinen liikenne 2/3 täyttöasteella ja 100 % täyttöasteella kokonaiskapasiteetista, mikäli liikennevälineessä on ainoastaan istumapaikkoja.
 • Kulttuuritapahtumien tulee päättyä viimeistään 24.00
 • Tapahtumatiloissa täyttöaste maksimissaan 50 % tilan kapasiteetistä;
 • Ulkotapahtumissa ja urheilukilpailuissa katsojilla tulee olla merkityt paikat, muut säännöt määrittää Portugalin terveysviranomainen tapauskohtaisesti.
 • Urheilutilat maksimissaan 33 % täyttöasteella kokonaiskapasiteetista
 • Urheilutilojen ulkopuolella järjestettävien urheilutapahtumien säännöt määrittelee Portugalin terveysviranomainen tapauskohtaisesti

 

Koronarajoitusten rikkomisesta voi aiheutua sakkoja.

Lisäksi on annettu yleisiä terveysturvallisuusmääräyksiä. Kasvomaskin käyttö on aina pakollista kaikille yli 10-vuotiaille julkisissa sisätiloissa. Julkisissa ulkotiloissa kasvomaskin käyttö on pakollista aina kun etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ei ole mahdollista. Määräyksen rikkomisesta voi aiheutua 100-500 euron sakot: https://dre.pt/web/guest/pesquisa/-/search/146435561/details/normal?l=1(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

Rannoilla ja uima-altailla täytyy koko ajan pitää vähintään 1,5 metrin etäisyys oman seurueen ulkopuolisiin henkilöihin. Aurinkovarjojen välisen etäisyyden tulee olla vähintään kolme metriä. Maskia tulee käyttää aina rantahiekalla ollessa sekä silloin, kun etäisyyden pitäminen oman seurueen ulkopuolisiin ihmisiin ei ole mahdollista sekä käytettäessä rannan palveluita: https://www.sns24.gov.pt/tema/doencas-infecciosas/covid-19/regras-para-ir-a-praia/(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

 

Madeiran ja Azorien itsehallintoalueilla on voimassa omat määräyksensä ja rajoituksensa, joista löydät tietoa mm. seuraavilta sivustoilta:

 

http://www.visitmadeira.pt/en-gb/useful-info/corona-virus-(covid-19)/information-to-visitors-(covid-19)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

https://www.visitazores.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

https://covid19.azores.gov.pt/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Matkustaminen Portugaliin

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta. Portugalin Helsingin-suurlähetystön yhteystiedot ovat:  puhelin: +358 9 682 4370, +358 9 682 437 15, +358 9 682 437 18 ja sähköpostiosoite [email protected].

Tietoa Portugalin maahantulosäännöksistä löytyy (Linkki toiselle verkkosivustolle)myös mm. maan turismiviranomaisen sivuilta https://www.visitportugal.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle) sekä maan ulkomaalais- ja rajaviranomaisen sivuilta https://www.sef.pt/en/Pages/homepage.aspx(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Hyödyllistä tietoa löytyy myös Lissabonin lentoaseman sivustolta: https://www.ana.pt/en/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU- ja Schengen -maista voi tällä hetkellä matkustaa Portugaliin edellyttäen, että matkustajalla on esittää joko negatiivinen koronatesti tai EU-koronatodistus. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia. Katso linkistä, millaiset testit hyväksytään Portugalissa: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs/#1621260535009-137b54b5-ae9a(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Portugaliin lentoteitse matkustavien tulee ilmoittaa matkustustietonsa ennakkoon Portugalin terveysviranomaiselle. Tämän voi tehdä sähköisen palvelun kautta: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card(Linkki toiselle verkkosivustolle)