100-vuotta diplomaattisuhteita 10.1.2020

100-vuotta diplomaattisuhteita 10.1.2020

Tänään juhlitaan Suomen ja Portugalin välisten diplomaattisuhteiden 100-vuotispäivää. Portugali tunnusti Venäjästä itsenäistyneen Suomen joulukuussa 1919 ja diplomaattisuhteet virallistettiin Portugalin ministerineuvostossa 10. tammikuuta 1920.

Suomen hallituksen presidentti P.E Svinhuvud lähetti 11. tammikuuta 1918 kirjeen Portugalin konsuli Gunnar Dahlbergille Helsingissä, jossa todettiin, että Suomi oli julistanut itsensä "itsenäiseksi ja suvereeniksi tasavallaksi", ja pyysi konsulia lähettämään tiedot Portugalin hallitukselle, "jotta Portugalin hallitus tunnustaisi Suomen". Tammikuun lopusta toukokuuhun 1918 kestäneen Suomen sisällissodan ja ensimmäisen maailmansodan jälkimainingit Euroopassa vaikuttivat siihen, että vasta Pariisin rauhankonferenssissa kesällä 1919 Suomen ulkoministeri Rudolf Holsti otti asian uudelleen esiin, mikä johti diplomaattisuhteiden solmimiseen Suomen ja Portugalin välillä.

Tästä alkoi keskinäinen tutustuminen ja yhteyksien luominen. Tänään olemme kaksi eurooppalaisen perheen jäsenmaata. Olemme pro-eurooppalaisia, yhteisen rahaliiton ja Schengen-alueen jäseniä alusta alkaen ja haluamme aktiivisesti myötävaikuttaa EU:n kehitykseen - yhdessä olemme vahvempia. Vapaa liikkuvuus ja Erasmus-ohjelmat ovat helpottaneet niin nuorten kuin vähemmän nuorten kansalaisten liikkumista. Sisämarkkinat ovat luoneet liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Kaikki tämä on lisännyt huomattavasti keskinäistä tuntemusta ja läheisiä suhteita, jotka Suomella ja Portugalilla on nykyään. Ministerit kokoontuvat useita kertoja vuosittain Euroopan Unionin puitteissa. Valtioiden päämiehet tapaavat vuosittain tasavallan presidentti Jorge Sampaion vuonna 2003 perustamassa Arraiolos-ryhmässä. Parlamentaarisella tasolla Suomen ja Portugalin ystävyysryhmä toimii jo toista vaalikautta eduskunnassa, ja toivottavasti vastaava ryhmä perustetaan pian myös Portugalin parlamenttiin.

Madeiran saari on yksi suomalaisten pakettimatkojen vanhimmista kohteista. Portugalin suurin suomalainen yhteisö on keskittynyt Algarven alueelle, ja kenties ensimmäinen Algarvessa vieraillut suomalainen ​​turisti oli entinen tasavallan presidentti marsalkka Mannerheim vuonna 1945. Suomalainen yhteisö on 30 vuotta sitten rekisteröinyt suomalaisten yhdistyksen, Algarven Suomi-Seuran, jolla on melkein tuhat jäsentä.

Taloudelliset suhteet ovat kasvaneet ja nykyään Portugalissa on useita suomalaisia ​​yrityksiä, joilla on tuotantoyksiköitä ja toimistoja. Tietojen mukaan ensimmäinen suomalainen yritys, joka toimi Portugalin markkinoilla, oli vuonna 1952 perustettu Focal-Fomento Comercial de Papelaria Lda. 1950-luvulla Aveiroon syntyi pieni suomalainen yhteisö sellutehtaan ja Vista Alegren posliinitehtaan toimintaa kehittämään tulleista työntekijöistä ja heidän perheistään. 1960-luvulla ensimmäiset suomalaiset tekstiilitehtaat sijaitsivat Matosinhosissa ja Ericeirassa. Portugalin EU-jäsenyyden myötä suomalaisten yritysten lukumäärä nousi 1990-luvun alussa 23:een. Nesteen vuonna 1989 ostama EPSI – Empresa de Polímeros de Sines SA oli suurin siihen asti tehty ulkomainen investointi Portugalissa. Myös Portugalilais-suomalainen kauppakamari perustettiin kolmekymmentä vuotta sitten, jolloin suomalaisten yritysten lukumäärä Portugalin markkinoilla kasvoi voimakkaasti.

Tällä hetkellä Portugalin suurin suomalainen työnantaja on Nokia, jolla on yli 2000 erittäin korkeasti koulutettua insinööriä Alfragidessa sijaitsevassa Global Solutions Centerissä ja hiljattain julkistettiin globaalissa roolissa toimivan uuden huippuyksikön perustaminen, joka työllistää lisää työntekijöitä tulevaisuudessa. Toinen hanke, jolla on pitkä historia Portugalissa ja yksi suurimmista suomalaisista investoinneista maassa satojen miljoonien eurojen edestä, on Louléssa sijaitseva korkeantason turistikeskus Ombria Resort. Arvioidaan, että se luo suoraan ja epäsuorasti satoja työpaikkoja alueelle.

Tänään katsomme tulevaisuuteen ja asialistan kärjessä ovat innovaatiot ja koulutusala, joista hyvä esimerkki on Portugalin viranomaisten, korkeakoulujen ja suomalaisen yrityksen Demolan yhteistyö. Panostamme kestävään tulevaisuuteen ja kiertotalouteen, keskittyen ilmastotoimiin ja uusiutuviin energialähteisiin. Suomalaisen AW Energyn kymmenen vuotta sitten Penichessä aloittama aaltoenergiaprojekti on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Metsäalan yhteistyöllä on tulevaisuudessa merkittäviä vaikutuksia ilmastokysymyksiin sekä sisämaan maaseudun kehitykseen.

Suomen ensimmäinen Va. asiainhoitaja Olli Talas kuvasi keskusteluja Portugalin ulkoministeri Rodolfo Xavier da Silvan kanssa vuonna 1920 seuraavasti: ”Keskusteluissa (ulkoministerin kanssa) minulla oli tilaisuus esitellä hänelle Suomen kanta, joka ministerille oli niin tuntematon, että hän ei tiennyt perustuslain lopullisesta hyväksymisestä ja tasavallan presidentin valinnasta. Ministeriä vaikutti yllättävän myös tieto Suomessa vallitsevasta rauhasta. Ministeri ilmaisi haluavansa saada joko ranskan tai englanninkielisen käännöksen Suomen hallitusmuodosta, jonka hänelle lupasin toimittaa. Samana päivänä lähetin ministerille kirjan "La Finlande", jonka on julkaissut kauppakamarien keskus. Myöhemmin, kun tapasimme, ministeri kertoi lukevansa kirjaa suurella mielenkiinnolla ja oppineensa siitä paljon Suomesta. ”

Onneksi ajat ovat toiset. Olemme olleet osa samaa eurooppalaisen yhteistyön perhettä neljännesvuosisadan ajan, tunnemme toisemme jo hyvin.

 

Tarja Laitiainen

Suurlähettiläs

 

Artikkeli julkaistiin portugalilaisessa päivälehti Diário de Notíciasissa 10.1.2020