15.10.2019

Puola: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Matkustaminen pääosin turvallista. Suurin riski on liikenne. Varo taskuvarkaita erityisesti julkisessa liikenteessä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustaminen Puolassa on turvallista. Yleisissä kulkuneuvoissa ja julkisilla paikoilla kannattaa varoa taskuvarkaita etenkin suurimmissa kaupungeissa.

Hätänumerot
Poliisi 997
Palokunta 998
Ambulanssi 999
Yleinen hätänumero 112

Matkailijoiden neuvontapalvelu (englanti, venäjä, saksa):

Tietoa pelastuspalveluista sekä neuvoja rikoksen uhreille ja onnettomuustilanteeseen joutuneille saa numeroissa +48 22 278 77 77 (lankapuhelimesta soitettaessa) ja +48 608 599 999 (matkapuhelimesta soitettaessa) kesäaikana (1.6. – 30.9). klo 08 - 22.00 ja talviaikana (1.10.-31.5.) klo 08-18.

Rikollisuus

Puolassa ajoneuvoturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Tilannenopeudet ovat suuria ja ajotyyli aggressiivinen. Autonovet on hyvä pitää aina lukittuina. Auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää vartioidulle parkkipaikalle, eikä omaisuutta tule jättää näkyville. Peräänajotilanteissa ole tarkkana, että kyse on todellisesta onnettomuudesta eikä lavastuksesta.

Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja pahoinpitelyt ovat yleisiä sekä Varsovan että muiden isompien kaupunkien yöelämässä. Taskuvarkaudet ja muut näpistykset ovat lisääntyneet turistialueilla ja täysissä julkisissa liikennevälineissä esim. matkalla lentokentältä keskustaan. Pidä hyvää huolta lompakosta ja käsilaukusta. Älä liiku yksin vahvassa humalassa.

Väkivaltaiset luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet edustuston saamien ilmoitusten mukaan. Ole huolellinen pankki– tai luottokortilla maksettaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa. Tarkista tilauksen hinta etukäteen ja maksa tarvittaessa käteisellä tai aseta etukäteen kortillesi matala luottoraja.

Uhreja houkutellaan yökerhoihin ja erotiikkabaareihin lupaamalla ilmaisia tai halpoja juomia ja muita etuja, esim. yksityisesityksiä. Seurauksena voi olla jopa tuhansien eurojen ylilaskutus ja huumaus juomiin sekoitetuilla aineilla. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla tai huumattu asiakas saadaan näppäilemään korttinsa PIN-numero. Huijausta voi olla vaikea todentaa, kun yökerho väittää asiakkaan suostuneen maksamaan ylisuuren laskun. Jos sinua ei päästetä lähtemään yökerhosta maksamatta ylisuurta laskua, soita poliisille 112. Jos epäilet tulleesi huumatuksi, voit teettää huumetestin sairaalassa.

Tee rikostapauksista aina ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on Puolan suurin turvallisuusriski. Puolan maanteillä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Liikennekulttuuri on suomalaisesta poikkeava ja liikennekuri löyhä. Puolassa ei saa käyttää nastarenkaita, mutta kitkarenkaita kannattaa käyttää. Vuoristoisilla ja lumisilla teillä lumiketjujen käyttö renkaissa on pakollista siellä, missä on C-18 –liikennemerkki.

Ole valppaana taskuvarkauksien suhteen varsinkin ruuhkaisissa junissa.

Edustusto suosittelee ainoastaan virallisten taksiyritysten käyttämistä.

Puolassa myös polkupyörän kuljettaminen humaltuneena on rangaistavaa.

Luonnonolot

Tulvat ovat jokavuotinen ongelma Puolassa ja voivat aiheuttaa tietuhoja varsinkin kevään aikana. Viime aikoina myös kovat tuulet ovat aiheuttaneet muun muassa sähkökatkoksia ja puiden kaatumisia. Seuraa paikallisia säätiedotuksia ja noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Säätietoja löytyy muun muassa osoitteesta: www.pogodynka.pl

Terveys

Terveydenhoito on yleisesti hyvä, vaikka sairaaloiden taso ei ole sama kuin Pohjoismaissa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa peruspalvelua myös Puolassa. Sairaan henkilön kuljetuksen kotimaahan korvaa vain kattava matkavakuutus.

Ilmanlaatu voi olla ajoittain huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat antaa kehotuksia välttää ulkona liikkumista. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Puolan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

http://powietrze.gios.gov.pl/
https://air.plumelabs.com/en/live/warszawa
http://aqicn.org/city/poland/mazowieckie/warszawa/ursynow/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

Tietoa Puolasta englanniksi (consular information):
Puolan ulkoministeriö: http://mfa.gov.pl
Puolan suurlähetystö Helsingissä: https://helsinki.msz.gov.pl/fi/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Varsovan-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].