Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Puola sijaitsee itäisessä Keski-Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Venäjä, Liettua,
Valko-Venäjä, Ukraina, Slovakia, Tshekin tasavalta ja Saksa.
Puola on hieman Suomea pienempi  pinta-alaltaan (322 500 km 2), maasta on viljeltyä 60 prosenttia ja metsien peitossa on 28 prosenttia. Puola on pääosin tasankoa: kolme neljäsosaa maan pinta-alasta sijaitsee alle 200 metriä meren pinnan yläpuolella. Koillis-Puola on maan järvialuetta, etelässä on vuoristoja: Tatra, Karpaatit ja Sudeetit. Puolan puoleisen Tatra-vuoriston korkein huippu Rysy on 2499 metriä. Puolan pisin joki, Veiksel (puolaksi Wisła) on 1080 kilometriä pitkä. Toiseksi pisin joki, Oder (Odra) kulkee Saksan rajaa pitkin ja on 850 kilometriä pitkä.

Asuminen, asunnot

Asuntoja on tarjolla tyydyttävä määrä. Suurissa kaupungeissa rakennetaan paljon, ja
kiinteistöjen hinnat ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti. Uusien ja modernien
asuntojen vuokrat voivat olla korkeita, etenkin Varsovassa ja muissa suurissa
kaupungeissa.
Sekä kerrostaloasuntoja että taloja on vuokrattavana, ja sekä yksityishenkilöt että asunnonvälitysfirmat hoitavat asuntojen välitystä.

Autot

Varsovassa ja muissa suurissa kaupungeissa löytyy eri automerkkejä myyviä liikkeitä. Myös käytettyjen autojen kauppa on vilkasta. Sekä merkkihuoltamoita että muita huoltamoita löytyy. Varaosia on hyvin saatavilla.

Edustustot

Varsovassa on kymmenien valtioiden edustustot (vuonna 2012 Varsovassa oli 94 edustustoa). Kaupungissa on myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyjin ihmisoikeusvirasto ODIHR (OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights) sekä Euroopan unionin rajavalvontavirasto Frontex. Lisäksi maassa on mm. Euroopan komission ja Euroopan parlamentin informaatiotoimistot.

Hankinnat

K äytännössä kaikki tarvittavat hankinnat voi tehdä ongelmitta Puolassa.
Puolassa toimii lukuisia kansainvälisiä kauppaketjuja elintarvikeliikkeistä (esimerkiksi Auchan, Carrefour, Tesco) vaateliikkeisiin (esimerkiksi H&M, KappAhl, C&A, Zara, Mango, Marks& Spencer, Pro Moda, Peek & Kloppenburg, Olsen, Claire, Jackpot) ja huonekaluliikkeisiin (Ikea).  Varsovassa on useita moderneja kauppakeskuksia, joissa on kauppoja tavallisista luksusliikkeisiin.
Kauppakeskukset Varsovassa ovat tavallisesti avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9/10-20/22. Kaupat ovat kiinni vain muutamana juhlapyhänä vuodessa. Pienissä kaupungeissa kaupat ovat huomattavasti lyhyemmän aikaa auki ja kiinni sunnuntaisin.
Kestokulutushyödykkeiden hintataso on käytännössä samaa tasoa kuin Suomessa. Elintarvikkeet ovat edelleen edullisempia, vaikka hinnat ovatkin viime vuosina nousseet.

Ilmasto

Puolassa on tyypillinen mannerilmasto, mutta lämpimämpää kuin Suomessa. Talvet voivat olla hyvinkin kylmiä ja kesät vastaavasti kuivia ja kuumia. Keskilämpötila vaihtelee tammikuussa rannikon 0-1 ° C, Pohjois- ja Itä-Puolan -4,5 °C ja vuoristoseudun -7 °C välillä. Heinäkuussa keskilämpötila on rannikolla 16,5 °C ja etelämpänä 19 °C. Lämpötilavaihtelujen äärirajat ovat -25:stä +35 asteeseen. Vuotuisen sademäärän ilmoitetaan olevan 600 milliä ja jakautuvan tasaisesti ympäri vuoden.

Joukkoliikenne

Rautatieverkosto on Puolassa kattava ja toimiva. Yhteydet suuriin kaupunkeihin ovat pohjois-eteläsuunnassa hyvät (esimerkiksi Krakovaan), mutta lounaaseen, kuten Wrocławin kaupunkiin, heikommat. Pienille paikkakunnille saattaa olla nopeampaa matkustaa bussilla, jolloin välttyy monilta junanvaihdoilta.
Maan sisäinen lentoliikenne on hyvä vaihtoehto kauemmaksi matkustettaessa, koska tiet eivät ole länsieurooppalaisella tasolla ja rautateillä tehdään runsaasti korjauksia. Lyhyiltäkin näyttäviin matkoihin voi maitse mennä yllättävän paljon aikaa.
Varsovassa ja suurimmissa kaupungeissa bussi- ja raitiovaunuverkostot ovat kattavia. Varsovassa liikennöi myös metro, joka toistaiseksi on yksilinjainen. Takseja on pääsääntöisesti hyvin saatavissa, ja niitä voi tilata puhelimitse etukäteen. Julkinen kaupunkiliikenne on halpaa, ja myös taksien taksat ovat Suomea edullisemmat.

Juomarahat

Palveluammattien harjoittajille on tapana jättää vähän ylimääräistä. Jos palvelu on ollut hyvää ja ateria kaikin puolin onnistunut, ravintoloissa loppusumman voi pyöristää ylöspäin. Myös kahviloissa, joissa on pöytiin tarjoilu, on tapana jättää tarjoilijalle muutama zloty, jos palvelu on ollut sujuvaa. Vaikka eteispalvelu osassa ravintoloista sekä teattereissa ja oopperassa  saattaa olla periaatteessa maksutonta, on tällaisissakin tilanteissa kohteliasta jättää henkilökunnalle muutama zloty. Myös takseissa ja kampaajalla juomarahan jättäminen on hyvien tapojen mukaista. Pankki- tai luottokortilla maksettaessa helpointa on jättää juomaraha käteisenä.

Jätehuolto

Jätehuolto on toimiva, mutta lajittelu ei ole käytännössä yhtä yleistä kuin Suomessa. Kerrostaloissa on omat roskakatokset tai roskahuoneet kotitalouksien jätteitä varten, omakotitaloissa on velvoite antaa roskat kunnalliseen jätehuoltoyhtiön kuljetettavaksi.
Puolassa on tullut voimaan uusi laki, joka velvoittaa kansalaiset lajittelemaan jätteensä, mutta ainakaan toistaiseksi Varsovassa tämä ei ole useassa taloyhtiössä mahdollista, sillä taloihin ei ole varattu tilaa useille eri jäteastioille.

Kansalliset vapaapäivät

 • uudenvuodenpäivä
 • 1. ja 2. pääsiäispäivä
 • vappu
 • perustuslain päivä 3. toukokuuta
 • Kristuksen ruumiin ja veren juhla (Corpus Christi) touko-kesäkuussa (tarkka ajankohta vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdasta riippuen)
 • Neitsyt Marian taivaaseenastumispäivä 15. elokuuta
 • pyhäinpäivä 1. marraskuuta
 • kansallispäivä (vuonna 1918 tapahtuneen itsenäistymisen muistoksi) 11. marraskuuta 
 • 1. ja 2. joulupäivä

Kirjallisuus

 • Johnsson, Peter & Lautela, Yrjö: Puola: vanhaa ja uutta Eurooppaa. Edita, Helsinki, 2004.
 • Vuorela, Timo & Torsti, Pilvi: 10 uutta tulijaa: Euroopan unioni - erilaisia yhdessä. Ulkoasiainministeriö/Eurooppa-tiedotus, 2004.
 • Heino Nyyssönen (toim.): Itäinen Keski-Eurooppa vuonna 2004, Kikimora publications, 2003.
 • Kalervo Hovi: Puolan historia, Otava 1994.
 • Johnsson, Peter: Polen i Europa. En resa i historien 966-2005. Carlsson Bokförlag, Stockholm 2005.
 • Norman Davies: God´s Playground. A History of Poland I  The Origins to 1795.
 • II 1795 to the Present, Oxford 2005.
 • Norman Davies, Heart of Europe. The Past in Poland's present, 2001.
 • Rising '44. The Battle for Warsaw. London, Macmillan 2003.
 • Jerzy Topolski: An Outline History of Poland, Warsaw 1986.
 • Timothy Garton Ash: Euroopan kumous. Käännekohta 1989, Helsinki 1991.
 • Erkka Lehtola: Revitty lippu. Muistiinpanoja Puolasta ja puolalaisuudesta, WSOY 1985.
 • Kommunismin mustassa kirjassa, WSOY, 2000.
 • Päivi Erola: Puola. Itämeren rannoilta Tatran vuorille. Gummerus, 2007.
 • Ari Taipale: Pitkin poikin Puolaa, Tallinna kustannus Oy, Tallinna 2006.
 • Via Balticaa Puolaan ja Eurooppaan. Autoliitto 2007.
 • Martti Puukko: Puolalainen vuorokausi, Tammi, 1997
 • Tapani Kärkkäinen: Sankarimatkailijan Varsova, Like, 2006.
 • Tapani Kärkkäinen: Sankarimatkailijan Krakova, Like, 2005.
 • Kolek, Leszek: Polish Culture: an historical introduction, Lublin: Maria Curie-Skłodowska University Press, 2002.
Varsovasta saa vieraskielisiä kirjoja ja lehtiä (mm. American Bookstore, Empik). Lisäksi Varsovassa julkaistaan useita englanninkielisiä, pääasiassa ulkomaalaisille tarkoitettuja lehtiä (Warsaw Voice, Insider, Warsaw in Your Pocket), joista saa selville tärkeimmät kulttuuri- ym. tapahtumat.
Polish Press Agency (PAP) julkaisee päivittäin englanninkielisen uutiskatsauksen.
Vieraskielistä kirjallisuutta, videoita ym. on mahdollisuus lainata eri maiden (muun muassa Britannia, Ranska) kulttuuri-instituuttien yhteydessä sijaitsevista kirjastoista. Varsovassa on myös videovuokraamoita, joista saa vieraskielisiä videoita ja DVD:tä.

Kodinhoitoapu

Paikallista kotiapua on saatavissa sekä tilapäisesti että jatkuviin tehtäviin. Hintataso on edullinen Suomeen verrattuna.

Koulut ja opiskelu

Koulut

Ulkomaalaisille ei ole rajoituksia . Julkiset koulut eivät ole maksullisia, mutta kirjat ja muut koulutarvikkeet on ostettava itse, ja kouluruoka on maksullinen. Koulujen opetustaso vaihtelee. Mikäli haluaa saada lapsensa puolalaiseen kouluun, kannattaa ottaa yhteyttä Kuratorium Oswiatyyn (Varsova), joka ylläpitää rekisteriä kaikista Puolan kouluista, niin julkisista kuin yksityisistäkin, ja auttaa löytämään lapselle sopivimman koulun. Yhteydenotto Kuratorium Oswiatyyn ei ole pakollinen. Kun sopiva koulu on löytynyt, kannattaa sopia koulun johtajan kanssa tapaaminen ja koulun esittely. Lapsen voi ilmoittaa mihin tahansa julkiseen kouluun. Julkiset koulut kuitenkin ottavat ensi sijassa oppilaiksi oman alueensa lapsia, ja tämän jälkeen ylijääneet paikat täytetään hakemusten perusteella. Joihinkin kouluihin on pääsykokeet. Puolassa on myös katolisia tyttö- ja poikakouluja.
Varsovassa on myös ulkomaalaisia kouluja, ainakin amerikkalainen, brittiläinen, ranskalainen, saksalainen ja venäläinen.

Opiskelu

Ulkomaalaiset voivat opiskella muun muassa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Suomalaisia on opiskellut muun muassa Krakovan ja Varsovan yliopistoissa sekä Natolinissa sijaitsevassa Eurooppa-yliopistossa (College of Europe). Erasmus-järjestelmä on yksi mahdollisuus. Opintoja järjestetään myös englanniksi.

Käymälät

Kahviloiden, ravintoloiden ja ostoskeskusten yleiset käymälät ovat hyvää tasoa. Puolassa naisten wc merkitään usein ympyrällä ja miesten kolmiolla. Paikka paikoin on käytössä wc-maksuja.

Lapset

Lastentarhoja Varsovassa on puolankielisten lisäksi myös muunkielisille lapsille. Ulkomaalaisten koulujen yhteydessä on yleensä myös  samankielinen lastentarha. Puolassa esikoulu on kaikille lapsille pakollinen, ja sen voi suorittaa joko tarhassa tai lapsen tulevan koulun 0-luokalla.
Puolalaisia valtion lastentarhoja on joka puolella kaupunkia ja niihin otetaan yleensä lähialueiden lapsia. Yksityiset lastentarhat yleistyvät kovaa vauhtia. Tarjolla on runsaasti esimerkiksi Montessori-, musiikkiin, urheiluun ja ilmaisutaitoon erikoistuneita tarhoja. Tarhassa voidaan opettaa myös vieraita kieliä leikin varjolla. Yksityisistä tarhoista saa parhaan ajan tasalla olevan tiedon paikallisista sanomalehdistä ja internetistä.

Lemmikit

Säädökset maahantuontiin on hyvä tarkistaa tapauskohtaisesti. Pääsääntö on, että maahan voi tuoda asianmukaisesti rokotettuja lemmikkieläimiä. Tarvittavat rokotukset tulee varmistaa eläinlääkäriltä.

Majoitus

Suurimmista kaupungeista löytyy runsaasti kansainvälistä tasoa olevia hotelleja sekä kansainvälisiä suuria hotelliketjuja, muun muassa SAS, Intercontinental, Marriot, Sheraton, Hyatt, Le Meridien, joiden hinnat ovat länsimaisella tasolla. Suurten tapahtumien ja konferenssien aikana Varsovassa saattaa olla vaikeuksia saada hotellihuonetta. Varsovassa on vain vähän niin sanottuja keskiluokan hotelleja, eli hotellit ovat useimmiten joko viiden tähden tai kahden tähden hotelleja. Maaseudulla suosituimpien turistipaikkojen ulkopuolella hotellit ja pensionaatit ovat vaatimattomia ja turistipalvelut vähäisiä. Maatilamatkailu on yleistymässä. Puolassa on hyvä tarjonta kylpylöitä, myös kaupunkien ulkopuolella.

Mitat ja painot

Puolassa on käytössä metrijärjestelmä.

Muutot

Varsovassa on useita kansainvälisiin muuttoihin erikoistuneita yrityksiä.

Pankit

Varsovassa on monia ulkomaisia pankkeja. Myös Nordealla on konttoreita Varsovassa ja usealla muulla paikkakunnalla. Lasku- ja pankkiautomaatteja löytyy, ja internet-pankin käyttäminen on mahdollista. Luotto- ja pankkikortilla maksaminen on yleistä, tavallisimmat luotto- ja pankkikortit kelpaavat monissa liikkeissä ja ravintoloissa. Ulkomaalaisen yksityishenkilön on mahdollista avata pankkitili.
Western Unionilla on yli 300 toimipistettä Puolassa ja ne voivat välittää kätevästi ja luotettavasti valuuttaa ulkomailta.
Tarkempaa tietoa rahanvaihdosta löytyy kohdassa "Valuutta".

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamoliikkeitä on runsaasti. Hinnat ovat keskimäärin edulliset Suomen hintoihin verrattuina, mutta trendikampaamoissa hinnat ovat varsin korkeita. Myös englantia puhuvia kampaajia löytyy.

Posti

Posti toimii samoin kuin muualla Euroopassa, tosin postin kulku voi olla joskus hidasta, eikä postin antamiin lähetysten perillemenoaikoihin voi aina luottaa. Postilla on olemassa erityinen kuriiripalvelu. Myös DHL, TNT, UPS ja muut suurimmat kansainväliset kuriirifirmat toimivat Puolassa.

Puhelimet

Kiinteiden sekä matkapuhelimien osalta löytyy useita operaattoreita joista voi valita palvelultaan ja hinnoiltaan sopivan vaihtoehdon.
Puolan suuntanumero on 48. Varsovan suunta on 0 22 (0 jätetään pois ulkomailta soitettaessa).

Pukeutuminen

Vaatetus vastaa Suomen olosuhteita. Puolassa noudatetaan eurooppalaista etikettiä. Puolalaiset ovat käytöstavoiltaan konservatiivisia ja kohteliaita sekä pukeutuvat huolitellusti. Esimerkiksi kaupunkiasuna ei käytetä urheiluvaatteita.
Puolalaisen valmisvaate- ja kenkäteollisuuden taso on noussut, paikallisia merkkejä on runsas valikoima. Puolassa on myös paljon kansainvälisiä vaateketjuja. Hinnat ovat pääsääntöisesti Suomen tasoa , mutta esimerkiksi kenkiä löytää monesti edullisemmin kuin Suomesta.  Skaala on erittäin laaja, torilla myytävien vaatteiden tasosta luksusliikkeisiin. Valikoima luksusmerkkituotteita on huomattavasti parempi kuin Suomessa, mutta niiden hinnat ovat erittäin korkeat.
Vaatteiden huolto toimii hyvin, sillä pesuloita löytyy lähikaduilta ja kauppakeskuksista, ja ne ovat hinnaltaan Suomen pesulapalveluiden hintoihin verrattuna edullisia.

Pysäköinti

Pysäköintipaikat Varsovassa on hyvin merkittyjä, mutta keskustan alueella melkein poikkeuksetta maksullisia. Näin on myös useimmissa suurissa kaupungeissa.
Isoimpien kauppojen ja markettien pysäköintialueet ovat tavallisesti maksuttomia.

Ravinto

Puolalainen keittiö kuuluu slaavilaiseen ruokakulttuuriin. Lihaa ja rasvaa käytetään usein runsaasti.
Kauppojen elintarvikevalikoima on hyvä. Monista kaupoista löytyy puolalaisten tuotteiden lisäksi suuri valikoima kansainvälisiä tuontituotteita. Lihaa, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia saa ympäri vuoden. Juustojen laatu on hyvä ja valikoima runsas. Marjoja on kesäaikana runsaasti ja syksyllä on paljon sieniä. Kalatuotteiden tarjonta lisääntyy jatkuvasti, mutta on vähäistä Suomeen verrattuna. Valmisruokien valikoima on pieni, mutta paranee jatkuvasti.
Varsovassa on useita kansainvälisen tason valtavia marketteja. Myös paikalliset torit ovat hyviä ostospaikkoja. Hintataso on yleisesti ottaen edullinen Suomeen verrattuna. Tuontielintarvikkeet ovat puolalaisia elintarvikkeita jonkin verran kalliimpia.
Ravintoloita ja kahviloita on Varsovassa ja muissa suurkaupungeissa kuten esimerkiksi Krakovassa lukematon määrä, pienimmissä kaupungeissa ja maaseudulla tarjonta on vähäisempää. Etnisiä ravintoloita ja kasvisravintoloita on viime vuosina perustettu runsaasti. Myös perinteiset puolalaiset ravintolat ovat suositeltavia.
Juomaveden kelpoisuus on syytä tarkistaa, ja erityisesti Varsovan alueella juomaveteen kannattaa hankkia suodatin tai juoda pullotettua vettä.

Rekisteröity parisuhde

Puolan lainsäädännössä ei tunneta rekisteröityä parisuhdetta.
Julkisuudessa esiintyy aika ajoin mielipiteitä, joita voi pitää negatiivisina seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Suomi-kuva

Puolalaisilla on yleisesti positiivinen Suomi-kuva, vaikka kaikki puolalaiset eivät tiedä Suomesta kovin paljoa. Tunnetuimpia suomalaisia Puolassa ovat kenties urheilijat. Kiinnostus Suomea kohtaan tuntuu kuitenkin olevan kasvussa. Suomea koskevia uutisia on tiedotusvälineissä aika ajoin.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on sama kuin Suomessa, eli 230-240 V, 50Hz vaihtovirta. Jännitteen tasaaja saattaa olla tarpeen herkimpien koneiden suojaamiseksi jännitevaihteluilta.  Pistorasiat saattavat poiketa suomalaisista, sillä niissä voi olla keskellä maadoituspiikki.

Terveydenhuolto

Pakollisia rokotuksia ei vaadita. Ainakin paljon luonnossa liikkuville suositellaan punkkirokotusta. Hepatiittirokotus on suositeltava.
Vakavammat tai pitkäaikaiset sairaudet pystytään hoitamaan Puolassa. Julkinen terveydenhuolto on hyvin kuormitettu, joten palvelua voi olla vaikeaa saada. Varsovasta löytyy myös kansainvälistä tasoa olevia yksityisklinikoita, joista löytyy kaikki tarvittavat palvelut, erikoislääkärit sekä ambulanssikuljetukset. Hyvätasoisia yksityisiä hammasklinikoita löytyy.
Myös englantia tai muita vieraita kieliä taitavia lääkäreitä ja sairaanhoitohenkilökuntaa löytyy. Koska monet eivät puhu vieraita kieliä, kannattaa sopivasta kielestä sopia aikaa varattaessa.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Matkustaja saa tuoda rajoituksetta toisesta EU-maasta hankkimiaan tuotteita omaan käyttöönsä, mutta joidenkin tuotteiden kohdalla on rajoituksia. Tullivapaudesta huolimatta Puola on rajoittanut omaan käyttöön ostettuja tuotteita muun muassa seuraavasti tuotteita Suomesta tuotaessa:
 • 200 savuketta
 • 200 sikaria
 • 1 kg tupakkaa
 • 10 l alkoholia
 • 20 litraa väkeviä viinejä (esim. sherry, portviini)
 • 90 litraa mietoja viinejä
 • 110 litraa olutta
Alkoholi- ja tupakkatuotteissa ikäraja on 17 vuotta.
Käteisen rahan kuljetuksessa on huomioitavaa, että mikäli käteinen summa ylittää 10 000 euroa, siitä on tehtävä tulli-ilmoitus.
Puolan tullilta on saatava vientilupa tavaroille, jotka valmistettu ennen vuotta 1945.

Turvallisuus

Valokuvaaminen

Mikäli ottaa lähikuvia ihmisistä julkisilla paikoilla, on siihen kohteliasta pyytää lupa. Raja-alueilla ja sotilaskohteissa kuvaaminen on tavallisesti kielletty, jolloin siitä on kieltomerkki.

Valuutta

Puolan rahayksikkö on zloty, joka jakaantuu 100 groszyyn. Lyhenne on PLN (Polish New Zloty). Zloty on normaalisti vaihdettava valuutta. Puola on sitoutunut euron käyttöönottoon, mutta euroalueen kriisin takia yhteisvaluuttaan siirtyminen lykkääntyy mahdollisesti jopa vuoteen 2018.
Puolassa toimitaan vielä jonkin verran käteispohjalta, mutta yhä useammat kaupat ottavat myös vastaan luottokorttimaksuja. Luottokorteista ovat Varsovassa käytössä kaikki kansainvälisesti tunnetut kortit, ja  tunnetuimmilla luottokorteilla (esimerkiksi VISA, Mastercard) valuutan nosto on erittäin helppoa, sillä pankkiautomaatteja on paljon.
Ulkomaisia valuuttoja voi vaihtaa puolalaisissa pankeissa ja yksityisissä vaihtokonttoreissa ja hotelleissa. Niin kutsuttua pimeää valuutanvaihtoa ei ole ollut enää vuosiin. Virallisten vaihtokonttoreiden kurssit ovat usein parempia kuin pankkien, eivätkä ne ota tavallisesti palkkiota rahanvaihdosta.

Vapaa-aika

Puola on tunnettu kulttuurimaa. Kulttuuriperinne on jatkunut katkeamattomana vuosisadasta toiseen poliittisista oloista riippumatta. Puolassa on muun muassa  monia hyvätasoisia teattereita, oopperataloja, sinfonia- ja kamariorkestereita, museoita ja taidegallerioita. Varsovassa ja muissa suurissa kaupungeissa on lukuisia elokuvateattereita. Elokuvat esitetään alkukielellä puolankielisin tekstityksin. Televisiossa Puolan kanavilla elokuvat on sen sijaan päälle puhuttu puolaksi.
Liikunnan ja urheilun harrastamisen mahdollisuudet ovat melko monipuoliset. Kaupungeissa on kuntosaleja, tenniskenttiä, ratsastustalleja, jää- sekä uimahalleja. Golfia voi pelata muun muassa Varsovan, Gdanskin  ja Krakovan ulkopuolella sijaitsevilla kentillä. Lenkkeilyyn ja pyöräilyyn on hyvät mahdollisuudet, joskaan pyöräteitä ei juuri ole. Vesiurheilua ja purjehdusta voi harrastaa Masurian järvialueella ja Itämeren rannikolla. Lasketteluun ja muihin talviurheilulajeihin on hyvä mahdollisuudet Tatra-vuoristossa. Metsästysmahdollisuuksia on runsaasti.

Muuta

Puolalaiset ovat hyvin kohteliaita ja teitittely on yleistä.

Hyvä tietää