Yritystapaamisessa erityisvieras

Suurlähettiläs Vesa Himanen järjesti 9.11. suomalaisille ja Suomen kanssa toimiville yrityksille syystapaamisen. Tapaamisten ohjelmassa on perinteisesti ollut tietoa ajankohtaisista kysymyksistä suurlähetystön näkökulmasta sekä mahdollisuuksia vapaamuotoiseen keskusteluun buffetin äärellä.

Vieraat Tällä kertaa virallinen osuus alkoi Finpron kuulumisilla. Varsovan-vientikeskuksen nykyinen päällikkö Juha Rautalahti on tehtävässään loppusuoralla, ja hänen seuraajansa Kari Vähäkangas aloittaa marraskuun puolivälissä. Hän on toiminut aikaisemmin mm. Budapestin vientikeskuksen päällikkönä ja tehnyt hankkeita myös Puolassa, joten maa ja alue ovat hänelle ennestään tuttuja.

StubbHimanen Suurlähettiläs Vesa Himanen ja ministeri Alexander Stubb

Illan erityisvieraana oli Suomen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, joka oli Varsovassa puhumassa European Council on Foreign Relations –järjestön tilaisuudessa. Stubb tapasi päivän aikana myös Puolan ulkoministeri Sikorskin, Eurooppa-ministeri Dowgielewiczin sekä infrastruktuuriministeriön alivaltiosihteeri Wypych-Namiotkon.

Ministeri kertoi lyhyesti tehtävistään, joihin kuuluu niin euroalueen kriisin selvittelyä kuin suomalaisyritysten viennin edistämistä. Hän totesi, että mitä kauempana EU:sta ollaan, sitä enemmän vienninedistämisessä tarvitaan valtion panostusta. Siksi hän pyrkii tekemään vienninedistämismatkoja kerran kuukaudessa, ja tulevia kohteita ovat mm. Japani, Ufa, Tseljabinsk ja Indonesia. Yritysten edustajia kiinnosti myös euroalueen ajankohtainen tilanne, jota ministeri laajan EU-kokemuksensa ansiosta pystyi arvioimaan monelta kannalta.