Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon voittajaehdokkaiden haku alkaa

Tekniikan Akatemia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) on avannut  vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon nimeämiskauden. Ehdotuksia palkittaviksi voivat esittää yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden akateemisten toimijoiden sekä yritysten edustajat maailmanlaajuisesti. Joka toinen vuosi jaettava palkinto on yksi maailman suurimmista tiede- ja teknologiapalkinnoista, ja sen palkintosumma on vähintään miljoona euroa. Ehdokkaita voi nimetä 14.1.–31.7.2013. Pääpalkinnonsaaja tai -saajat julkistetaan vuoden 2014 kesäkuussa. Millennium-logo

 

 

 

 


Millennium-teknologiapalkinto annetaan kestävää kehitystä edistävälle innovaatiolle, joka parantaa ihmisten elämänlaatua. Innovaatiosta palkittavalla henkilöllä tulee olla kyseisen innovaation käytännön sovelluksia, näyttöä sovellusten jatkokehityksestä ja hänen on edistettävä korkealaatuista tieteellistä ja teknologiaan liittyvää tutkimus- ja kehitystyötään. Palkinto voidaan antaa yhdelle henkilölle tai tutkijaryhmälle ja palkittavaksi voi ehdottaa minkä tahansa maan kansalaisia miltä tahansa teknologian osa-alueelta paitsi sotateknologian alalta.

Perusteellinen valintaprosessi

Millennium-teknologiapalkinnolla on perusteellinen arviointi- ja valintaprosessi. Kahdeksasta johtavasta tieteentekijästä koostuva kansainvälinen palkintolautakunta seuloo ja arvioi nimeämiset. Tekniikan Akatemian hallitus valitsee lautakunnan jäsenet Aalto-yliopiston tekemien ehdotusten perusteella.

Millennium Palkintolautakunnan jäsenet arvioivat nimeämisiä useiden kriteerien perusteella. Vaatimuksena on, että innovaatio on jo osoittanut hyödyttävänsä suurta osaa ihmiskunnasta. Sen pitää myös edistää kestävää kehitystä. Nimettyjen henkilöiden tulee myös itse jatkaa uraauurtavaa tutkimustaan. Ehdokkaita voivat nimetä tiede- ja insinööriakatemioiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä yritysten ja järjestöjen edustajat. Itseään ei voi ehdottaa palkittavaksi.

Kansainvälinen palkintolautakunta aloittaa ehdokkaiden arvioinnin perehtymällä nimeäjien laatimaan tausta-aineistoon. Lautakunta tutkii lupaavimmat ehdokkaat ja laatii sen perusteella ehdokasluettelon Tekniikan Akatemian hallitukselle. Hallituksen hyväksynnän jälkeen palkintolautakunta suosittelee pääpalkinnon voittajaa tai voittajia. Tekniikan Akatemian hallitus päättää voittajasta.

Tekniikan Akatemia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)