Alivaltiosihteeri Anttonen vierailee Puolassa

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Matti Anttonen johtaa Team Finland -matkan Varsovaan 12–13.5.2014. Yritysvaltuuskunnassa on 21 yritystä. Valtuuskunnan ovat koonneet Finpro ja Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys (PIA).

Suomen suurlähetystö
Konferenssi Suomen suurlähetystössä

Ohjelmaan kuuluu perehtymistä Puolan taloudelliseen tilanteeseen, Puolan yrityskulttuurin, sekä potentiaalisiin kasvualoihin. Lisäksi osallistujat tapaavat Puolan Ulkoministeriön, Elinkeinoministeriön, Ympäristöministeriön sekä Aluekehitysministeriön edustajia ja Varsovan kaupungin edustajia. Alivaltiosihteeri Anttonen tapaa matkansa aikana mm. ministeri Katarzyna Pełczyńska-Nałęczin Ulkoministeriöstä sekä ministeri Tomasz Tomczykiewiczin Talousministeriöstä.

Vierailun tavoitteena on lisätä Suomen tuntemusta Puolassa, vahvistaa suomalaisyritysten asemaa Puolassa ja löytää uusia markkinoita suomalaisyrittäjille.

Suomen suurlähetystö
Keskustelut jatkuu

Suomen ja Puolan taloudelliset ja poliittiset suhteet ovat muutaman viime vuoden aikana vilkastuneet huomattavasti. Suomessa on lisääntyvästi huomattu Puolan vahva rooli EU:n suurena jäsenmaana, nopeasti kasvavana taloutena sekä laajana markkina-alueena. Vastavuoroisesti kiinnostus Itämeren alueeseen, Pohjoismaihin ja Suomeen on lisääntymässä Puolassa. Puolaa ja puolalaisia kiinnostavat Suomen menestyksellinen toiminta EU:ssa, vahva taloutemme ja kilpailukykymme, korkeat koulutukselliset saavutuksemme, vahva panostuksemme tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioon sekä pitkälle kehittynyt informaatioyhteiskunta.

Puola viime vuosina ollut Viron kanssa Baltian ja itäisen Keski-Euroopan maiden alueella Suomen tärkein kauppakumppani. Puolan osuus Suomen viennistä vuonna 2012 oli 2,5 prosenttia ja arvo noin 1,4 miljardia euroa. Puolan osuus puolestaan Suomen tuonnista vuonna 2012 oli noin 2 prosenttia, arvoltaan 1,2 miljardia euroa.

Puolassa toimii noin 200 suomalaista yritystä, joiden joukossa on muun muassa Fortum, Neste Oil, Rautaruukki, Stora Enso ja Metsä Group. Suomen suorien sijoitusten arvo Puolaan oli vuoden 2012 loppuun mennessä noin. 2 miljardia euroa.

Lisätietoja:

ulkoministeriö, lähetystöneuvos Rolf Johansson puh. 050 342 3291.