Timo Soini paljasti muistolaatan

Suomen suurlähetystö aloitti toimintansa 65 vuotta sitten Humańskakatu 10:ssä

 

Toisen maailmansodan jälkeen Suomen uusi lähettiläs Eero Järnefelt joutui muiden edustajien tavoin majoittumaan kaupungin ainoaan ehjään hotelliin Poloniaan, josta lähetystö sai käyttöönsä kolme huonetta. Suomen lähetystönään käyttämä entinen huoneisto oli täydellisesti tuhoutunut sodassa, ja vain talon seinät olivat jääneet pystyyn.

Helmikuun 27. päivänä 1948 Järnefelt sähkötti ministeriölle, että lähetystölle oli tarjottu vuokrattavaksi "jälleenrakennettua taloa" osoitteessa Humańskakatu 10 aivan Sveitsin, Kiinan ja Bulgarian lähetystöjen vieressä. Rakennuksessa oli kolme kerrosta ja pihalla autotalli ja huvimaja. Lähetystön käsityksen mukaan talo soveltui erinomaisesti sekä kansliaksi että residenssiksi ja se pyysi UM:ltä pikaista vastausta. UM näytti hankkeelle vihreää valoa ja huhtikuun 30. päivänä 1948 Järnefelt allekirjoitti viisivuotisen vuokrasopimuksen talon omistajien Wladyslaw ja Maria Szczecinskan kanssa.

Pitkäksi venähtäneen remontin jälkeen lähetystö muutti uusiin tiloihin joulukuun alussa 1948. Tammi-helmikuussa 1949 328 m2:n tilojen kalustaminen saatiin loppuun. Lähettiläs Järnefelt oli tyytyväinen: "Vuokratalo on osoittautunut tarkoitustaan vastaavaksi Varsovan poikkeukselliset olot huomioon ottaen."

TabliczkaToimittuaan lähes 30 vuotta Humańskakadulla Suomen suurlähetystö siirtyi lopulta syyskuussa 1975 uusiin ja omiin, nykyisiin suurlähetystön tiloihin Chopina-kadulle. Humańskakatu 10:ssä ehti toimia Järnefeltin lisäksi viisi suurlähettilästä: Gunnar Palmroth (1955-1958), Jorma Vanamo (1958-1963), Martti Ingman (1963-1967), Osmo Orkomies (1967-1972) ja Jussi Montonen (1972-1975).odsloniecie

65 vuotta sitten Humańskakadulle avatun Suomen suurlähetystön kunniaksi kiinteistöön muuriin kiinnitetty muistolaatta paljastettiin tiistaina 3. joulukuuta. Rakennuksessa sijaitsee nyt Bosnia-Herzegovinan suurlähetystö, jonka kanssa paljastustilaisuus järjestettiin yhteistyössä.

Laatan paljasti eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Soini tapasi Varsovan-vierailunsa aikana muun muassa Puolan parlamentin, Sejmin, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Grzegorz Schetynan.

Lisätietoja: ministerineuvos Vesa Häkkinen +48 601 223 129, Suomen suurlähetystö Varsovassa