Talousasioiden aivoriihi kokoontuu Saariselällä

Tiedote, VNK 92/2012

Pääministeri Jyrki Katainen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb isännöivät korkean tason epävirallista tapaamista Saariselällä 23.–25. maaliskuuta. Talousasioiden aivoriihessä keskustellaan maailmanlaajuisen taloustilanteen muuttumisesta ja Euroopan talouskriisin ratkaisuista. Vieraina Saariselän tapaamisessa ovat Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy, talousasioiden EU-komissaari ja komission varapuheenjohtaja Olli Rehn, Espanjan eurooppaministeri Íñigo Méndez de Vigo ja Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Jörg Asmussen.

Kokouksen ensimmäisenä teemana käsitellään globaalin talouden muutosta erityisesti EU:n näkökulmasta. Taustalla ovat EU:n ulkoisen ympäristön poliittiset muutokset ja länsimaiden velkakriisi mutta myös muita nousevia teemoja kuten luonnonvarojen lisääntyvä niukkuus. Muutokset pakottavat EU-päättäjiä arvioimaan uudelleen ulkoisen politiikkansa tavoitteita ja strategioita, sekä EU:n asemaa ja arvoja globaalissa toimintaympäristössä.

Toisena kokousteemana keskitytään siihen, miten EU:n alueella talous saadaan taas raiteilleen. Parin viime vuoden ajan käynnissä ollut Euroopan talouskriisi on määritellyt EU:n talouspolitiikan agendan ja lyhentänyt päätöksenteon aikaperspektiiviä. Kriisistä johtuen poliittiset päättäjät eivät ole voineet kiinnittää riittävästi huomiota EU:n kasvuedellytyksiin ja pitkän aikavälin kilpailukykyyn. Vahvistetun talousunionin rinnalle tarvitaan yhteistä näkemystä käytännön toimista, joilla markkinoiden kasvupotentiaalia voidaan täysimääräisesti hyödyntää. Etenkin sisämarkkinoiden edelleen kehittämiselle on etsittävä yhteistä suuntaa ja vahvaa tahtotilaa.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (lehdistösuhteet) Juha Kirstilä, p. +358 9 1602 2242 tai +358 40 552 8200 ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Antti Timonen, p. +358 40 590 7231 tai [email protected], mediajärjestelyistä myös viestintäpäällikkö Mikko Norros, p. +358 40 547 6280, valtioneuvoston viestintäyksikkö

Viikonlopun tapahtumia voi seurata Twitter-kanavalla #LaplandRetreat.