Suurlähettiläs keskusteli Varsovan pormestarin kanssa kaupungin Suomi-taloista

Suurlähettiläs keskusteli Varsovan pormestarin kanssa kaupungin Suomi-taloista

Suurlähettiläs Jari Vilén tapasi maanantaina 11.8. Varsovan pormestari Hanna Gronkiewicz-Waltzin ja kiitti hänen antamastaan suuresta tuesta Varsovan Suomi-talojen hyväksi. Lämminhenkisen keskustelu koski erityisesti Sejmin lähellä sijaitsevia, vuonna 1945 rakennettuja taloja, joista yksi kortteli on nyt pormestarin päätöksellä päätetty säilyttää kansalaisjärjestön käyttöön.

Suulähettiläs Jari Vilén ja Varsovan pormestari Hanna Gronkiewicz-Waltz kaupungintalolla.
Suulähettiläs Jari Vilén ja Varsovan pormestari Hanna Gronkiewicz-Waltz kaupungintalolla.

Varsovan suomalaistalot ovat ainutkertainen sotakorvaustalojen alue koko Euroopassa. Talot ovat suomalaisista talopaketeista koottavien puutalojen prototyyppejä, ja niiden kaitsijoihin kuului myös maamme ehkä kansainvälisesti maineikkain arkkitehti Alvar Aalto.

Suomen suurlähetystön esityksen mukaan Varsovan kaupunki on päättänyt säilyttää Jazdów-kadun yhden korttelin talot. Parhaillaan kiinnostuneiden toimijoiden kesken neuvotellaan siitä, voisiko taloihin sijoittaa Varsovan jälleenrakennuksen museon ja Puola-Suomi Seuran. Haaveena ovat myös taiteilijoiden tapaamistilat, yleisölle avoinna oleva kahvila ja suomalainen sauna.

Suurlähettiläällä oli vielä yksi toive esitettävänä pormestarille: Varsovassa ei ole vielä Mannerheim-katua. Mannerheim vietti seitsemän vuotta elämästään Puolassa ja oli hyvin kiintynyt kaupunkiin ja puolalaisiin. Suurlähettilään mukaan olisi suuri kunnia, jos Varsovan kaupunki voisi osaltaan muistaa tätä suomalaista valtiomiestä. Pormestari Gronkiewicz-Waltz lupasi tutkia asiaa osaltaan myönteisessä hengessä.