Suurlähettiläs Jari Vilén suoritti jäähyväiskäynnin Wrocławiin ja Jelenia Góraan

Aikaisin maanantaiaamuna 18.8. kauniissa auringonpaisteessa alkoi suurlähettiläs Jari Vilénin ja hänen puolisonsa Eva Söregi-Vilénin maakuntamatka Wrocławiin ja Jelenia Góraan. Tarkoituksena oli käydä kiittämässä erityisesti Wrocławin kunniakonsuli Małgorzata Węgrzyn-Wysockaa sekä Jelenia Górassa asuvaa Puolan parlamentti Sejmin Suomi-ystävyysryhmän puheenjohtajaa, kansanedustaja Zofia Czernowia. Luonnollisesti vierailuun kuuluivat myös tapaamiset Jelenia Góran pormestarin kanssa sekä ajankohtaiset poliittiset keskustelut.

Wrocławin yksi tunnusmerkki ovat ympäri kaupunkia ohikulkijoita ihastuttavat tontut.

Wrocławin vierailu alkoi lyhyellä tutustumisella kaupungin keskeisiin kehittämiskohteisiin ja tämän jälkeen tapaamisella kaupungin pormestari Rafał Dutkiewiczin kanssa. Suurlähettiläs Vilén kiitti pormestaria hyvästä yhteistyöstä suurlähetystön kanssa sekä suomalaisten yritysten kuten esimerkiksi Fortumin lämpimästä vastaanottamisesta kaupunkiin. Pormestari puolestaan kiitti suurlähettiläs Viléniä hyvästä yhteistyöstä kaupungin mahdollisuuksien esittelemisestä suomalaisille yrityksille sekä yhteistyöstä kaupungin EU:n vuoden 2016 kulttuuripääkaupunkiin valmistautumisessa. Luonnollisesti keskustelussa käsiteltiin myös syksyllä tulevia kunnallisvaaleja sekä vaalinäkymiä laajemminkin.

Kaunis päivä Jelenia Górassa Eva Söregi-Vilénin, kansanedustaja Zofia Czernowin, suurlähettiläs Vilénin, kaupunginjohtaja Marcin Zawiłan ja Suomen kunniakonsuli Malgorzata Wegrzyn-Wysockan kanssa.

Toinen vierailupäivä suuntautui kauniiseen Jelenia Góran kaupunkiin, joka on ollut Valkeakosken ystävyyskaupunki vuodesta 1979 lähtien. Tämän ystävyyskaupunkitoiminnan käynnistäjä ja innovaattori on ollut erityisesti kaupungin entinen pormestari ja nykyinen kansanedustaja Zofia Czernow. Keskustelussa kansanedustaja Czernowin sekä kaupungin nykyisen pormestari Marcin Zawiłan kanssa käytiin lävitse tämän ystävyystoiminnan eri vaiheita ja tulvaisuudennäkymiä. Pormestari oli erityisen kiinnostunut yhteistyöstä matkailun osalta, sillä Jelenia Góran alueella vierailee vuosittain noin kaksi miljoonaa turistia ja hän toivoi yhä useamman suomalaisen löytävän Jelenia Góran kauniin luonnon vuoristoineen ja kylpylöineen. Hyvin konkreettisena pyyntönä pormestarilla oli myös yhteistyön käynnistäminen suomalaisen lasitaiteen tekijöiden kanssa ja toivottipa hän, että ensi vuoden Sibelius-juhlavuoteen liittyen Jelenia Górassa voisi olla Sibeliuksen säestämä Iittalan lasitaidenäyttely.

Jelenia Góran kauniissa kaupunkimaisemissa.

Auringon edelleenkin paistaessa oli aika jättää haikeat jäähyväiset ja toivottaa parasta menestystä sekä jälleennäkemistä joko Puolassa tai Ranskan Strasbourgissa.