Suomi tukee Auschwitz-säätiötä 50 000 euron lahjoituksella

 

Suurlähettiläs Jari Vilén luovutti 18. helmikuuta Varsovan suurlähetystössä lämminhenkisessä tilaisuudessa Auschwitz-säätiön puheenjohtajalle Jacek Kastelaniecille virallisen sopimuksen Suomen ulkoministeriön 50 000 euron lahjoituksen myöntämiseksi.

Suurlähettiläs luovutti 18.helmikuuta Auschwitz-säätiön puheenjohtajalle Jacek Kastelaniecille virallisen sopimuksen Suomen lahjoituksen myöntämiseksi Suurlähettiläs luovutti Jacek Kastelaniecille virallisen sopimuksen Suomen lahjoituksen myöntämiseksi

Auschwitz -säätiön päämääränä on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseon kunnostaminen ja entisöiminen kestävälle pohjalle. Säätiön kansainvälinen Auschwitz -neuvosto teetti vuonna 2009 museoalueen entisöinti- ja korjaustarpeesta arvion, jonka pohjalta on laadittu 120 miljoonan euron entisöintisuunnitelma seuraavalle 20 vuodelle. Suunnitelman tärkeimmät konservointikohteet ovat leirin kaasukammiot ja krematoriot. Museo on tunnettu matkailukohde, jossa vierailee vuosittain noin 1,4 miljoonaa kävijää. Auschwitzissa toisen maailmansodan aikana toimineilla keskitysleireillä sai surmansa arvioiden mukaan 1,3 miljoonaa henkeä – valtaosin juutalaisia holokaustin uhreja, mutta myös romaneja, kehitysvammaisia ja poliittisia vankeja.  

Suomi oli järjestyksessä 23. valtio, joka osallistuu keskitysleirimuseon kunnostustyön tukemiseen. Esimerkiksi Saksa on lahjoittanut säätiölle 60 miljoonaa euroa, Yhdysvallat 15 miljoonaa euroa, Puola 10 miljoonaa euroa, Ranska 5 miljoonaa euroa ja Iso-Britannia 2,5 miljoonaa euroa. Naapurimaistamme Norja on osallistunut 240 000 eurolla, Ruotsi 100 000 eurolla ja Viro 20 000 eurolla. Puheenjohtajan mukaan säätiön tavoittelemasta 120 miljoonan euron peruspääomasta on tällä hetkellä koossa noin 98 miljoonaa.

Auschwitz-säätiö sai tiedon Suomen tuen myöntämisestä 2. joulukuuta vuonna 2012 eduskunnan puhemieheltä Eero Heinäluomalta, joka oli virallisella vierailulla Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa. Eduskunnan puhemies sanoi tällöin tapaamilleen Auschwitz-säätiön edustajille, että Suomi on ylpeä, että myös se voi osaltaan olla tukemassa säätiön toimintaa. Heinäluoma korosti Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseon toiminnan turvaamisen olevan koko ihmiskunnan yhteinen velvoite.

– Meidän näkökulmastamme Suomi on osoittanut ilahduttavalla tavalla myönteistä kiinnostusta Auschwitz-säätiötä kohtaan jo vuodesta 2009 alkaen. Teimme jopa vierailumatkan Suomeen, Kastelaniec sanoo. 

Kastelaniec luovutti 18. helmikuuta suurlähettiläs Jari Vilénille esityksen, että Suomi nimeäisi Suomen edustajan Auschwitz-säätiön kansainväliseen komiteaan. Komitea on säätiön rahoituksen toimeenpanoa valvova elin, joka kerääntyy kerran vuodessa keskustelemaan kunnostus- ja entisöintityön etenemisestä.

Säätiön puheenjohtajan mukaan Auschwitz-Birkenaun kunnostus- ja entisöintityö on käynnistynyt toden teolla. Ensimmäisenä ovat vuorossa huonoon kuntoon päässeet Birkenaun alueen suuret parakit. Myös Auschwitzin vapauttamisen juhlavuoden 2015 järjestelyt ovat jo alkaneet.

Teksti ja kuva: Minna Suikka