Suomi panostaa Libyan tukemiseen

Tiedote 240/2011
20.9.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja osallistuivat 20. syyskuuta New Yorkissa pidettyyn Libyan ystäväryhmän kokoukseen. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin koollekutsumaan kokoukseen osallistui 80 maata.

Presidentti Halonen korosti naisten ratkaisevaa roolia oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kuva: TPK Presidentti Halonen korosti naisten ratkaisevaa roolia oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kuva: TPK

Kokous antoi vahvan sitoumuksensa Libyan tukemiseen maan pyrkiessä kohti vakaata ja demokraattista yhteiskuntaa. Osanottajat ilmaisivat tukensa väliaikaishallinnolle ja painottivat ihmisoikeuksien ja humanitaarisen oikeuden kunnioittamista. Kokous vahvisti YK:n johtoroolin kansainvälisen tuen koordinoinnissa.

Tasavallan presidentti ilmoitti Suomen valmiudesta osallistua Libyan tukemiseen usein eri tavoin. Suomi on valmis kaksinkertaistamaan humanitaarisen apunsa Libyalle, tarjoamaan oikeuslääketieteellistä ja muuta asiantuntija-apua vasta perustetulle YK-operaatiolle sekä harkitsemaan panosta siviilikriisinhallintaan, esimerkiksi tukemalla poliisien koulutusta.

Suomi tarjoaa tukeaan myös demokratian ja oikeusvaltion kehittämiselle sekä kansalaisyhteiskunnan ja naisten oikeuksien vahvistamiselle. Tuki voidaan antaa YK:n tai EU:n kautta tai kahdenvälisin järjestelyin. Suomen hallitus on jo päättänyt Pohjois-Afrikalle ja Lähi-idälle suuntaamansa tuen kaksinkertaistamisesta.

Presidentti Halonen antoi tunnustusta väliaikaishallinnon sitoumukselle pyrkiä kansallisen yhtenäisyyden ja laajapohjaisen poliittisen järjestelmän luomiseen. Erityisesti hän korosti naisten ratkaisevaa roolia oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Lisätietoja: ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Teemu Tanner, puh. 040 826 8624