Suomi ottaa käyttöön jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen

Ottawan jalkaväkimiinat kieltävä sopimus astuu voimaan Suomessa 1. heinäkuuta 2012. Eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen sopimukseen 25.11.2011 ja tasavallan presidentti päätti liittymisestä 22.12.2011. Suomen liittymiskirja talletettiin Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin huostaan 9.1.2012.

Vuonna 1997 neuvoteltu Ottawan jalkaväkimiinasopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron ja määrää jalkaväkimiinojen hävittämisestä. Suomi on laatinut suunnitelman puolustusvoimien hallussa olevien jalkaväkimiinojen hävittämiseksi. Hävittäminen toteutetaan sopimuksen edellyttämällä tavalla neljän vuoden kuluessa sopimuksen voimaantulosta. Ottawan jalkaväkimiinasopimus velvoittaa myös tuhoamaan kaikki miinoitetuilla alueilla olevat jalkaväkimiinat. Suomessa ei ole miinoitettuja alueita, joten sopimuksen tämä velvoite ei aiheuta Suomessa toimia.

Suomi on tukenut humanitaarista miinatoimintaa vuodesta 1991. Humanitaarisella miinatoiminnalla tarkoitetaan miinanraivausta, miinatietoisuuden jakamista ja miinauhrien auttamista. Kuluvana vuonna humanitaariseen miinatoimintaan käytetään 5,5 miljoonaa euroa seitsemässä eri maassa. Tavoitteena on nostaa tuki 6 miljoonaan euroon vuoteen 2014 mennessä.