Suomi ja Puola – yhdessä 100 vuotta

Suomi ja Puola – yhdessä 100 vuotta

Tänä vuonna Suomi ja Puola juhlistavat yhteistä satavuotista polkua diplomaattisuhteissa, mitä juhlistamme myös täällä suurlähetystössä.

Ensimmäinen maailmansota tarkoitti monille Euroopan kansoille tietä itsenäisyyteen suurien imperiumien hajotessa: näin myös Suomen ja Puolan kohdalla, joista ensimmäinen julistautui itsenäiseksi 1917 ja jälkimmäinen sodan loppuessa seuraavana vuonna. Suomi toivotti Puolan tervetulleeksi itsenäisten valtioiden joukkoon tunnustamalla Puolan itsenäisyyden 1919 ja seuraavana vuonna maat vaihtoivat lähettiläitä.

Sodan jälkeisessä Euroopassa suhteiden solmiminen maiden välille nähtiin tärkeäksi, sillä maita yhdistivät poliittiset ja taloudelliset intressit, ja maidemme välille luotiin aktiiviset kahdenväliset suhteet. Nyt sata vuotta myöhemmin molemmat maat ovat EU:n jäsenvaltioita ja kahdenväliset suhteet ovat lämpimät.  EU:n puitteissa meillä on paljon yhteisiä intressejä, ml. sisämarkkinoiden ja kilpailukyvyn vahvistaminen, kauppapolitiikka ja ulkoinen turvallisuus. Puola kuuluu Suomen TOP10-kauppakumppaneihin, ja kahdenvälinen kauppa on kehittynyt erittäin hyvin viime vuosina. Suomi-Puola yhdistysten liitto tukee erilaisia kulttuuritapahtumia sekä Puolassa että Suomessa. Monet suomalaiset valitsevat kesälomakohteekseen Puolan rannikon, kun taas talvella yhä useammat puolalaiset matkustavat Lappiin.  

Suomella ja Puolalla on paljon yhteistä, joten tämän juhlavuoden pääteemana on yhdessäolo, jota logommekin kuvastaa. Seuraa juhlavuoden toimintaamme suurlähetystön Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.