Tervetuloa Suomi-elokuvaviikon esityksiin! Elokuvaviikko alkaa maanantaina 28.11. Arto Halosen elokuvalla "Prinsessa" elokuvateatteri Muranówissa.

Prinsessa (Księżniczka), maanantai 28.11.2011, kello 20.00 – elokuvaviikon avajaiset
ohjaus: Arto Halonen
käsikirjoitus: Pirjo Toikka, Arto Halonen, Paavo Westerberg

Prinsessa2 Arto Halosen Prinsessa kertoo valoisan ja huumorin sävyttämän tarinan yhteiskunnan sairaaksi leimaamasta yksilöstä, joka valloittavalla olemuksellaan ilostuttaa ja parantaa muita ihmisiä ja elinympäristöään. Prinsessa-elokuvan tarina pohjaa tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön, Kellokosken Prinsessaan.

Yli 50 vuotta elämästään Tuusulan Kellokoskella mielisairaalassa viettänyt Prinsessa, porvarilliselta nimeltään Anna Lappalainen (1896-1988), oli ihmisenä ja ilmiönä ainutlaatuinen tapaus. Vuosien saatossa valovoimainen ja rakastettava persoona sai osakseen arvostusta ja kunnioitusta niin potilastovereilta, hoitohenkilökunnalta kuin koko ympäröivältä kyläyhteisöltäkin. Tätä todistaa osaltaan vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytetty Prinsessan muistomonumentti.
 

Hyvä poika (Dobry Syn), tiistai 29.11.2011, klo 18.00

ohjaus: Zaida Bergroth

käsikirjoitus: Jan Forström, Zaida Bergroth

Hyva poika

Näyttelijätär Leila Manner pakenee pieleen mennyttä ensi-iltaa suvun kesähuvilalle kahden poikansa kanssa. Pojista vanhempi, 19-vuotias Ilmari, on Leilan uskottu ja suojelija. Rauhallinen yhteiselo keskeytyy pian Leilan kutsuessa joukon ystäviään viikonlopun viettoon. Juhlien jälkeen taloon jää yllättäen kirjailija Aimo, johon Leila on rakastumassa. Ilmari ei katso tunkeilijaa hyvällä.

Hella W (Hella W), tiistai, 29.11.2011, kello 20.00

ohjaus:  Juha Wuolijoki
käsikirjoitus: Outi Nyytäjä

Hella W Vihdoinkin suomalaisessa elokuvassa on sankarina vahva nainen, joka ottaa paikkansa, ellei sitä hänelle anneta. Kaikki tuntevat Niskavuori-näytelmien henkilöt, mutta näytelmien kirjoittaja Hella Wuolijoen myrskyisä elämäntarina on monille tuntemattomampi. Hän neuvotteli rauhasta talvisodassa, tuomittiin jatkosodan aikana maanpetoksesta elinkautiseen, mutta armahdettiin välirauhan solmimisen jälkeen. Jo seuraavana vuonna vapauttamisensa jälkeen hän nousi Yleisradion pääjohtajaksi ja edelleen eduskuntaan. Käsikirjoittaja Outi Nyytäjän ja ohjaaja Juha Wuolijoen yhteinen tutkimusmatka Hella Wuolijoen menneisyyteen tekee kuuluisan näytelmäkirjailijan, poliitikon ja liikenaisen tarinan tutuksi kaikille. 

Sisko tahtoisin jäädä (Run Sister Run),  keskiviikko 30.11.2011, kello 18.00
ohjaus: Marja Pyykkö
käsikirjoitus: Laura Suhonen, Marja Pyykkö

Run sister run 15-vuotias Emilia on perheensä vastuunkantaja ja pikkuäiti, joka yksinhuoltajaisänsä mukaan "pärjää aina". Kesäloman viimeisenä päivänä Emilia tapaa Siirin, joka vaikuttaa olevan kaikkea sitä mitä Emilia tahtoisi olla: rohkea, itsenäinen ja vapaa. Nopeasti leimahtava ystävyys korvaa pian kaiken Emilian elämässä. Mutta onko symbioottinen suhde Siiriin kuitenkaan vapautta? Emilian on uskallettava irrottautua myös Siiristä tullakseen kokonaiseksi, löytääkseen oman tiensä. Sisko tahtoisin jäädä on elokuva nuoruuden kauneudesta ja kipeydestä.

Roskisprinssi (Książę śmietnika), keskiviikko 30.11.2011, kello 20.15
ohjaus: Raimo O Niemi
käsikirjoitus: Juuli Niemi


Roskiprinssi Juuri ylioppilaaksi päässyt helsinkiläinen Jed on kaikin puolin menestynyt. Muiden mielestä hänellä on edessään ruusuinen tulevaisuus, mutta Jed ei itse tiedä mitä elämältään haluaa. Eräänä päivänä hän jättää kaiken taakseen, hyppää junaan ja päätyy lopulta itäsuomalaiseen pikkukaupunkiin tanssivan roskakuskin apupojaksi. Asunnon Jed saa viinaanmenevän leskirouvan luota, ja ystäväksi lyöttäytyy väkisin Jesse James -koira. Kaupungilla Jed törmää jatkuvasti särmikkääseen ja railakkaasti bailaavaan Luluun. Räiskyvä suhde panee runoja rustaavan stadilaispojan tiukille. Kaksikon sanailu käy kuin florettimiekkailu. Eikä kumpikaan aio antautua – ainakaan ensimmäisenä. 

Liput: 15 PLN

Paikka: Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 5, Varsova

Kuvat ja tekstit: Suomen Elokuvasäätiö