Suomen uusin kunniakonsulaatti avattiin Toruńissa

Suomen suurlähetystö, Varsova
Kunniakonsulaatin vihkiäistilaisuus

Suomen uusimman kunniakonsulaatin vihkiäisjuhlat tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikusksen syntymäkaupungissa Toruńissa käynnistyivät Suomen normaalia juhannussäätä muistuttavassa pienessä tihkusateessa, mutta lämpimissä tunnelmissa. Kunniakonsuli Tadeusz Pająkin yrityksen, Nova Tradingin, yhteyteen perustettavan kunniakonsulaatin avajaisjuhlat olivat houkutelleet paikalle runsaslukuisen joukon mediaa, jota kiinnosti niin uuden kunniakonsulin suunnitelmat Suomen ja Puolan yhteistyön tiivistämiseksi, kuin suurlähettilään käsitykset Hämeenlinnan ystävyyskaupungista Toruńista.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Yhteiskuva Torunin pormestarin kanssa.

Kunniakonsuli Pająk oli ottanut suurlähettiläs Vilénin velvoitteet uuden yritysyhteistyön käynnistämisestä sekä Suomi-promootiosta vakavasti, sillä jo avajaisjuhlaan paikalle oli saapunut joukko kiinnostuneita suomalaisyritysten edustajia. Vihkiäisjuhla huipentui pianisti Erkki Korhosen mahtavaan Sibelius-konserttiin Toruńin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa upean Dwor Artusa-rakennuksen juhlasalissa.

Suurlähettiläs Vilén kuvaili kunniakonsuli Pająkia, jos ei kultakimpaleeksi Suomelle, niin vähintäänkin teräsmieheksi. Pająkin yritys on yksi Puolan suurimmista terästukkuyrityksistä, joka ostaa vuosittain ruostumatonta terästä Suomesta noin 40 miljoonan euron arvosta.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Suurlähettiläs ja tuore kunniakonsuli juhlatilaisuudessa.

Omassa kiitospuheessaan kunniakonsuli Pająk korosti juuri Suomen ja Puolan yritysyhteistyön kasvumahdollisuuksia ja lupautui olemaan Toruńissa ja Kujavia-Pommerin voivodikunnassa aina suomalaisten yritysten käytettävissä. Kulttuurin ollessa hänen erityisenä rakkautenaan, voimme odottaa erityisesti ensi vuonna myös Jean Sibeliuksen musiikin vahvaa läpimurtoa Toruńin kaupunginorkesterin ohjelmistoon. Myös ensimmäinen mahdollinen yhteinen projekti suurlähetystön ja Toruńin pormestarin Michal Zaleskin kanssa sovittiin. Tarkoituksena olisi järjestää nuorten pianistien Sibelius-kilpailu Toruńin kaupungissa.

Toruńin kunniakonsulaatti oli suurlähetystön kunnianhimoisen kunniakonsulaattien laajennusohjelman seitsemäs kohde. Seuraavana vuorossa on kesäkuun lopulla tapahtuva Olsztynin kunniakonsulaatin perustamisjuhla.