Suomen uusi kunniakonsulaatti avattiin Olsztynissa

Juhannuksen jälkeinen maanantaiaamu valkeni edelleen juhannustunnelmaisessa viileässä ja sateisessa Puolassa kuitenkin juhlavissa tunnelmissa. Viikko alkoi Suomen uusimman kunniakonsulaatin juhlalliselle avajaisjuhlalla Olsztynin kaupungissa.

Kunniakonsuli Szczepan Figielia haastatellaan

Suurlähettiläs Jari Vilén seurueineen suunnisti varhain maanantaiaamuna kohti Rovaniemen ystävyyskaupunki Olsztynia, jossa odotti jännittynyt tuleva kunniakonsuli ja professori Szczepan Figiel. Professori Figiel on Olsztynin yliopiston taloustieteen professori ja kansainvälisen keskuksen johtaja.

Kunniakonsulin avaaminen tapahtui perinteisten kaavojen mukaisesti, jossa suurlähettiläs ensin esitteli kunniakonsulin Warminsko-Mazurskie-läänin kuvernöörille Marian Podziewskille ja marsalkalle Jacek Protasille sekä kaupunginjohtajalle Jacek Protasille, ja lisäksi ohjelmassa oli keskusteluja yliopiston rehtorin, senaattori Ryszard Goreckin kanssa.

Kunniakonsulaatin juhlalliset avajaiset yhdessä yllätysvieraan kanssa. Kuvassa Figiel, joulupukki, Vilén ja kuvernööri Marian Podziewski.

Konsulaatin avajaisjuhlaan saapui myös yllätysvieras Lapista, kun Rovaniemen kaupungin tervehdystä saapui paikalle tuomaan itse kesälomalla oleva joulupukki.  Suurlähettiläs Vilén korosti nimityspuheessaan Suomen määrätietoisia pyrkimyksiä kunniakonsuliverkoston laajentamiseksi Puolassa ja kiitti professori Figielia ja hänen perhettään haasteen vastaanottamisesta sekä kaikkia yhteistyökumppaneita, jotka auttoivat löytämään Suomen erinomaisen kunniakonsulin.

Suurlähettiläs Vilén korosti myös toiveena olevan, että kunniakonsulaatti vahvistaisi suomalaisten yritysten investointimahdollisuuksia alueella ja olisi omiaan vahvistamaan Rovaniemen kaupungin ja Olsztynin kaupungin välistä yhteistyötä. Kunniakonsuli Figiel korosti omalta osaltansa myös yliopistoyhteistyön mahdollisuuksia mm. Itämeren suojelun ja innovaatioiden osalta.

Avajaisjuhla päättyi kauniiseen ja juhlavaan seremoniaan Olszynin vanhalla voimalaitoksella, jossa läsnä oli yli sata vierasta ml. läänin kansanedustajia, yritysten edustajia sekä keskeisiä yhteistyökumppaneita.

Kuvat: Anna Kulicka-Soisalon-Soininen