Suomen perhepolitiikka kiinnosti Puolassa

Maanantaina 26.5 mantereen herätessä Euroopan parlamenttivaalien jälkeiseen uuteen todellisuuteen, Puolan pääministerin kansliaan kokoontui yli satahenkinen joukko puolalaisia poliitikkoja, virkamiehiä, yrityksien sekä kansalaisjärjestöjen edustajia keskustelemaan Puolan perhepolitiikan tulevaisuudesta, esimerkkinään Suomen perhepolitiikka. Aihetta syventämään Suomesta olivat saapuneet kirjailija ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipale, jonka toimittama teos "Sata suomalaista innovaatiota" julkaistiin viime vuoden lopulla Puolassa. Kyseinen teos herätti kiinnostusta aina pääministeriä ja hänen kabinettiansa myöten. Toisena alustajana Suomesta paikalle oli saapunut kansanedustaja ja kirjailija Osmo Soininvaara.

Tasa-arvovaltuutettu

Tilaisuuden avannut Puolan tasa-arvovaltuutettu Agnieszka Kozłowska-Rajewicz korosti avauspuheenvuorossaan työn ja perhe-elämän tasapainoisen yhteensovittamisen haastetta ja niitä esimerkkejä, mitä Puolan on syytä eurooppalaisilta kumppaneiltaan etsiä. Tässä suhteessa Suomi on aivan erityisenä kiinnostuksen kohteena Puolalle.

Hänen mukaansa yritysten on tarjottava joustavampia käytäntöjä jokapäiväisessä työskentelyssä ja lainsäädäntöön tehtävä uudistuksia, jotta naisille mahdollistettaisiin äidin ja työntekijän roolin yhdistäminen tulevaisuudessa entistä paremmin.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Seminaariyleisöä

Ilkka Taipale kertoi konferenssin osallistujille Suomen hyvinvointiyhteiskunnan kehityksen pitkästä kaaresta ja sen ajankohtaisista haasteista. Taipaleen mukaan viisi suurinta suomalaista sosiaalista innovaatiota ovat koulutus, tasa-arvo, kunnallinen autonomia, konsensus- sekä kansalaisyhteiskunta. Osmo Soininvaara puolestaan korosti puheessaan sosiaalisen liikkuvuuden keskeistä merkitystä yhteiskunnan kehityksessä tasa-arvoisempaan suuntaan, muistutti äideistä huolehtimisen tärkeydestä eriarvoisuuden torjumisessa sekä koulutuksen merkityksestä yhteiskunnan menestyksen ja kehityksen turvaajana.

Alustukset ja niitä seuranneet paneelikeskustelut aiheuttivat vilkkaan ja välillä kiivaaksikin käyneen keskustelun. Välillä keskustelussa ajauduttiin jopa väittelemään perheväkivallan ja tasa-arvon yhteydestä, joka on ollut aito keskustelun aihe Puolassa, ennen kaikkea uskonnollis-konservatiivisissa piireissä.

Loppuyhteenvetona keskustelusta todettiin se, että vuoropuhelua aiheesta on syytä edelleenkin jatkaa ja molempien maiden parhaita käytäntöjä on hyvä verrata, sekä jakaa kokemuksia. Suurlähettiläs Jari Vilén, sekä tasa-arvovaltuutettu Kozłowska-Rajewicz olivat yhtä mieltä, että myös Puolalle olisi syytä laatia oma sadan sosiaalisen innovaation kirja perhe- ja tasa-arvopolitiikkaa tukemaan.