Suomen peliteollisuus menestyksen tiellä

Internetissä pelattavien pelien suosio on räjähtänyt kasvuun, niin myös Suomessa. Lyhyen ajan sisällä peliteollisuus on kehittynyt yhdeksi varteenotettavaksi vientiartikkeliksi ja tuottanut kansainvälisiä menestystarinoita, kuten suomalainen mobiilipeli Angry Birds on osoittanut.

Angry Birds Poster Suomalaisen Rovion kehittämää Angry Birds -peliä on ladattu jo yli 350 miljoonaa kertaa.

Tyypillistä suomalaisille peli-alan yrityksille on, että suurin osa on innokkaiden pelaajien perustamia. Kuuluisin esimerkki on varmasti peliyhtiö Rovio, joka on kehittänyt kännyköissä pelattavan Angry Birds pelin. Pelin kehittäjät voittivat vuonna 2003 Helsingin Assembly-festivaalin yhteydessä järjestetyn mobiilipeli-kilpailun, jonka seurauksena he perustivat peliyhtiö Rovion. Assembly-festivaali, joka järjestettiin viime viikonloppuna Hartwall Arenalla, keräsi yli 6000 osallistujaa ympäri maailman, ja on yksi suurimmista tietokonepeli-tapahtumista maailmassa.

Assembly festivaali on vuosien mittaan muuttunut voimakkaasti nuorten ja tietokonepelejä harrastuksekseen pelaavien tapahtumasta tärkeäksi osaksi peliteollisuutta. Tapahtuman myötävaikutuksella peliala on kymmenessä vuodessa noussut merkittäväksi suomalaiseksi vientituotteeksi. Suomen kotimarkkinoiden pienen koon ja pelialan kansainvälisyyden takia on ymmärrettävää, että lähes 90 prosenttia kehitystyöstä suuntautuu muualle kuin Suomen markkinoille. Sen johdosta Assembly toimii hyvänä ponnahduslautana tuleville pelinkehittäjille, koska harraste-pelaajien lisäksi Assembly houkuttelee enenevässä määrin rekrytoijia paikalle.

Kasvu luo työpaikkoja

Suomalaisten pelinkehittäjien liitto on yhdessä keskusjärjestö Neogamesin kanssa laatineet alan kehitystä vuoteen 2020 asti koskevan strategian kehityssuunnitelman, joka lupaa alalle voimakasta kasvua tulevina vuosian. Peliala kasvoi vuosina 2004-2008 maailmanlaajuisesti 12,8 prosenttia, ja Suomessa 16,8 prosenttia. Tutkimusten mukaan alan liikevaihto kasvaa vuoden 2008 75 milj. eurosta 380 milj. euroon vuoteen 2020 mennessä. Myös alan työpaikkojen lukumäärän odotetaan tulevina vuosina lähes viisinkertaistuvan.

 Suomalaisen peliteollisuuden menestystekijöitä ovat esimerkiksi vahva pelikulttuuri, huipputason KnowHow ja hyvä hinta-laatu-suhde. Myös pienten yritysten joustavuus ja innovaatiokyky ovat ehdottomia kilpailuvaltteja, sanoo Neogamesin toimitusjohtaja KooPee Hiltunen.

playfinland(Linkki toiselle web-sivustolle.)