Suomen kuudes kunniakonsulaatti avattiin juhlallisin menoin tiistaina 25.3.2014 Poznańissa, Wielkopolskien läänissä. Paikalla tilaisuudessa oli Suomen tuorein kunniakonsuli Robert Jakupiec perheineen, kaupungin ja läänin johtoa, paikallisten yritysten ja liike-elämän edustajia, muita kaupungissa toimivia kunniakonsuleita, sekä tietenkin Varsovan Suomen suurlähetystön delegaatio suurlähettiläs Jari Vilénin johdolla.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Kunniakonsuli Robert Jakupiec

Suomella oli kunniakonsulaatti Poznańissa jo ennen toista maailmansotaa vuosina 1928–1939, mutta sodan seurauksena toiminta jouduttiin lopettamaan. Sodan jälkeisinä kommunistivallan aikoina konsulaatin uudelleen avaaminen ei ollut heti mahdollista. Kuitenkin nyt, 75 vuotta myöhemmin, kunniakonsulaatti saatiin vihdoin avattua ja tämä historiallinen laiminlyönti korjattua, kuten suurlähettiläs Vilén asiaa kommentoi.

Lähettiläs Vilén mainitsi myös, että Poznańin alue on suomalaisten näkökulmasta yksi lupaavimmista alueista, mitä tulee teollisuuden ja yritystoiminnan kumppanuuden kehittämiseen. Toiveissa olisikin, että Poznańiin saataisiin järjestettyä Skandinavian teemapäivät, jotka edesauttaisivat puolalaisten ja skandinaavisten yritysten yhteistyön kasvattamista.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Juhlapöydän antimia

Vilén korosti tuoreen kunniakonsulin tavoin maiden yliopistojen ja muiden tutkimusyhteisöjen roolia suhteiden kehittämisessä. Poznańia voikin kutsua suomen kielen kotikaupungiksi Puolassa, sillä Poznańin yliopistossa on voinut opiskella suomen kieltä pääaineena jo vuodesta 1975. Tuoreen kunniakonsuli Jakupiecin yhtenä tärkeänä tehtävänä onkin kehittää maiden yliopistojen välistä yhteydenpitoa ja yhteistyötä. Kunniakonsuli Jakupiec mainitsikin, että hän haluaa panostaa juuri korkeakouluyhteistyön sekä Poznańin ja kumppanuuskaupunki Jyväskylän suhteiden syventämiseen.

Loistavia mahdollisuuksia kaikenpuoliselle yhteistyön kehittämiselle maiden välillä onkin jo tänä vuonna. Ensin keväällä joukko suomalaisia yritysmaailman edustajia - lähinnä energia- puolustus- ja ympäristösektorilta - tulee vierailulle Puolaan ja suurlähettiläs Vilénillä on vankka aikomus esitellä Wielkopolskien alueen mahdollisuuksia heille. Syksyksi puolestaan on suunnitteilla kumppanuuskaupunki Jyväskylän delegaation vierailu Poznańissa.

Uusi kunniakonsulaatti toimii kunniakonsuli Jakubiecin toimistotiloissa osoitteessa ul. Wawrzyniaka 10, 60-505, Poznań.