Suomalainen rauhanturvaaminen näyttäytyy verkossa

Suomalaista rauhanturvaamista kuvaava näyttely - Peacekeeping Finland - avataan YK:n päämajassa New Yorkissa vappuaattona. Näyttely on kaikille katsottavissa myös verkossa.

Yli 50 000 suomalaista on palvellut vuodesta 1956 lähtien rauhanturvatehtävissä maailmalla yli kolmessakymmenessä operaatiossa. Näyttely esittelee kuvaseinämien ja videoiden avulla suomalaista rauhanturvaamista, siviilikriisinhallintaa ja rauhanvälitystä toiminnan alkuvaiheista Suezilta nykypäivään.

Ajankohtaisissa haastatteluissa näkemyksistään kertovat muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, YK:n johtaman aselevon valvontaoperaatio UNTSO:n komentaja Juha Kilpiä, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, EUPOL Afganistan -operaation johtaja Jukka Savolainen, UNSMILin apulaiserikoisedustaja Georg Charpentier ja kansanedustaja Pekka Haavisto.

Näyttely kiertää New Yorkista seuraavaksi Washingtoniin ja sieltä Suomen edustustoihin, joiden toimialueella on rauhanturvaamisen alan yhteistyötä. Näyttelyn osia nähdään myös Suomessa sekä puolustusministeriön että ulkoasiainministeriön tilaisuuksissa.

Näyttelyn suunnittelua on ohjannut työryhmä, jossa on edustus puolustusministeriöstä, ulkoasiainministeriöstä, Fincentistä ja Pääesikunnasta. Näyttelyn toteutuksesta vastaa mainostoimisto Konsepti ja henkilöhaastatteluista toimittaja Rauli Virtanen.