Suomalainen peliteollisuus kovassa nosteessa

Suomalaiset peliyhtiöt ovat huudossa maailmalla. Angry Birds ei jäänyt tähdenlennoksi, vaan jatkoa on luvassa. Pelaajan prototyyppi ei ole enää nuori mieshenkilö, vaan pelaajat ovat sekä naisia että miehiä – ikään katsomatta.

Dead Nation Dead Nation -pelin sankaritar

Ennen pelaajat pystyttiin kategorisoimaan ikä- ja sukupuolijakauman mukaan, mutta nyt, pelialalla tapahtuneen murroksen myötä, kaikki pelaavat. Pelikonsoleiden myynti on vähentynyt älypuhelinten pelikäytön myötä, ja pelit löytyvät netistä. Pitkä julkaisijoiden, jakelijoiden ja jälleenmyyjien ketju on jäänyt pois pelintekijän ja asiakkaan välistä.

Rovio, Sulake, Remedy, RedLynx ja monet muut suomalaiset peliyhtiöt tekevät tuotteitaan tunnetuksi niin mobiililaitteissa, tietokoneissa kuin pelikonsoleissakin. Max Paynen ja Alan Waken menestys on ollut alkusoittoa – Angry Birdsin viimeaikaisen suursuosion jälkeen älypuhelimen paikannukseen perustuva Shadow Cities on matkalla menestykseen.

Suomalainen peliala on kehittänyt hittipelejä pitkin 2000-lukua. Miljoonamyyntiin ovat yltäneet muun muassa Remedy Entertainmentin kehittämä Alan Wake, RedLynx -yhtiön moottoripyöräpeli Trials HD sekä Housemarquen lanseeraama Dead Nation.

Shadow Cities -pelin luonut Grey Area on tällä hetkellä pelialan kuumimpia nimiä. Yhtiö sai keväällä lähes kahden miljoonan euron rahoituksen pelin ulkomaille viemiseen. Shadow Cities perustuu puhelimen paikallistamistoimintoihin, joiden perusteella peli luo rinnakkaismaailman, jossa pelaajat ovat kotikaupunkinsa hallinnasta taistelevia velhoja.

Uusia angrybirdsejä haetaan

Suurta mainetta ja menestystä viimeisimpänä niittäneen Angry Birds -pelin kehittänyt Rovio Entertainment on arvioiden mukaan jo yli miljardin euron arvoinen yhtiö. Angry Birds on ladattu tuoreimpien tietojen mukaan yli 350 miljoonaa kertaa. Oheistuotteita, kuten pehmoleluja ja t-paitoja myydään kuukausittain miljoonatahtia.

Angry Birds -ilmiön myötä suomalaisia pelintekijöitä seurataan aiempaa tarkemmin. Kykyjenetsijät hakevat uusia angrybirdsejä. Suomen pelinkehittäjien liitto arvioi muutama vuosi sitten, ennen Angry Birds -menestystarinaa, että alan liikevaihto kasvaa vuoteen 2020 mennessä reilusti yli 300 miljoonaan euroon. Suomalaisen peliteollisuuden menestystekijöitä ovat muun muassa vahva käytännön osaaminen, hyvä hinta–laatu-suhde ja vahva pelikulttuuri.

Suomessa pelintekijät ovat verkostoituneet hyvin. Alalla on oma kattojärjestö ja alan ihmiset tapaavat säännöllisesti vaihtaakseen tietoa. Aloittelevia yrityksiä tuetaan paljon. Tulevaisuus näyttää, syntyykö Angry Birdsin imussa myös muita saman kokoluokan menestystarinoita.

Teksti: Visa Högmander