Suomalainen lastenlääkäri Time Europe Magazinen sankarit -listalla

Amerikkalainen aikakauslehti Time nosti suomalaisen lastenlääkäri ja avustusprojektijohtaja Leena Kaartisen Eurooppalaiset sankarit 2005 -listalleen. Hän sai hyvät uutiset työpaikalleen Afganistaniin.


Stephanie Sinclair / Corbis for Time

Lokakuun 10. päivä julkaistussa, Time Europe Magazine artikkelissaan "Exceptional Healing", toimittaja Lydia Itoi hämmästelee Kaartisen rohkeutta ja sisua hoitaa työnsä vaarallisilla ja eristäytyneillä alueilla:

"Vuodesta 1971 lähtien, lastenlääkäri Leena Kaartinen, 63, on ollut kävelevä määritelmä "sisulle" paikoissa, joissa kekseliäisyys on yhtä elintärkeää kuin hengissä pysymiseen tarvittava rohkeus – puhumattakaan ihmishenkien pelastamisesta."

Itoi kertoo lyhyesti Kaartisen luterilaisesta kasvatuksesta ja lääketieteen opinnoista Saksassa. Hän painottaa suomalaisen yli 30 vuoden omistautumista työskentelylle erilaisissa avustusjärjestöissä, kuten IAM:ssa (International Assistance Mission) ja Oxfamissa.

Itoin näkemyksen mukaan Kaartisen työ on asettanut naisen useisiin hengenvaarallisiin tilanteisiin, joissa hän on joutunut valitsemaan oman turvallisuutensa ja muiden ihmisten auttamisen välillä. Kaartiselle ratkaisu on aina ollut ilmiselvä:

“En ole koskaan pelännyt itseni puolesta. Olen vakuuttunut, että minun kohtaloni ei ole talibaneista, sotapäälliköistä tai pommituksista riipuvainen.”

Itoi arvostaa erityisesti Kaartisen tämänhetkistä päätavoitetta, eli afgaani-naisten kouluttamista terveydenhuollon alalle omissa yhteisöissään. Kaartisen mukaan syrjäisellä Lal-wa-Sarejangalin vuoristoseudulla keski-Afganistanissa ei ole läheskään tarpeeksi ulkomaisia, naispuolisia lääkäreitä.

“Paikallisten työntekijöiden, varsinkin naisten, kouluttaminen on ehdottomasti etusijalla," Kaartinen selittää. Lydia Itoi kokee, että huolimatta kaikista suurista haasteista ja vastoinkäymisistä, Kaartinen on yhä edelleen sitoutunut auttamiseen. Sisun kera.

Leena Kaartinen on osa neljän henkilön joukkoa, jotka on nimetty "Auttaviksi Sankareiksi" Time-lehden listalla. Muita merkittäviä auttajia ovat Australian entinen pääministeri ja nykyinen kriisiryhmän johtaja Gareth Evans, sekä brittiläiset Zarinsin veljekset Jake ja Aleksis, jotka osallistuivat Thaimaan tsunamin jälkeisiin pelastustoimiin.

Muita Time-sankareita nimettiin tänä vuonna muun muassa ekologian, aktivismin, rohkeuden ja rikollisuuden vastustamisen saralta.