Suomen ja Puolan sisäministerit keskustelivat EU:n rajaturvallisuudesta

Sisäministeri Päivi Räsänen vieraili Varsovassa 31. tammikuuta. Puolan sisäministerin

Räsänen ja Cichocki Sisäministerit Cichocki ja Räsänen syventyivät keskusteluissaan erityisesti rajakysymyksiin

Jacek Cichockin kanssa käydyissä keskusteluissa keskeisenä aiheena oli Suomen ja Puolan yhteistyö EU:n maaulkorajoja koskevassa valvonnassa. Puolalla ja Suomella on pidemmät maaulkorajat kuin muilla Schengen-alueen mailla, joten huoli maarajojen turvallisuudesta on yhteinen. Ministerit päättivätkin perustaa yhteisen virkamiestyöryhmän viemään yhteistyötä eteenpäin.

Vierailunsa aikana ministeri Räsänen tapasi

Ken. Laitinen Ministeri Räsänen ja pääjohtaja Laitinen Frontexissa

 lisäksi EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtajan, prikaatikenraali Ilkka Laitisen. Laitinen kertoi ajankohtaisesta tilanteesta EU:n ulkorajoilla sekä Frontexin toiminnan pääpainopisteistä. Keskusteluissa käsiteltiin myös joulukuussa tehtävässään aloittaneen Frontexin perusoikeusvaltuutetun tehtäviä.

Suomessa valmistellaan hätäkeskusuudistusta, joten ministeri Räsänen tutustui vierailunsa aikana myös Varsovan hätäkeskustoiminnasta vastaavaan kaupungin turvallisuus- ja kriisinhallintayksikköön. Yksikön toimintakenttä, joka hätäkeskuksen lisäksi koostuu järjestyksenvalvonnasta, puolustus- ja pelastuspalveluista, on selkeästi laajempi kuin suomalaisen hätäkeskuksen. Yksikön toimintaa esitteli sen johtaja Ewa Gawor. Ministeri Räsänen totesi keskustelujen päätteeksi, että Gaworin johtamalla yksiköllä on erittäin suuri vastuu varsovalaisista.

Ewa Gawor Suurella sydämellä tehtäväänsä suhtautuva johtaja Ewa Gawor esitteli yksikkönsä ”sydäntä”, valvontakeskusta

Ministeri Räsäsen vierailun aikana Varsovan aiempi runsas lumipeitto hupeni suorastaan silmissä miedossa vesisateessa. Vierailun isännän sisäministerin Jacek Cichockin ollessa neljännen polven varsovalainen viralliset neuvottelut käytiin hänen ehdotuksestaan Varsovan ytimessä vanhassa kaupungissa. Ennen ministeri Räsäsen kotiinpaluuta ministerit ehtivät käydä pikaisesti kääntymässä itse Vanhan kaupungin torilla ja ansaitulla omenaleivoksella Varsovan kuninkaanlinnan kupeessa kahvila Literatkassa.