Satavuotias Suomi saa oman menun

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi on suunniteltu nimikkomenu, jota tarjoillaan juhlavuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Kaikissa ruokalajeissa on mukana Suomen puhdas luonto ja sen antimet villiruoasta viljaan.

Suunnittelussa on huomioitu maamme pitkä ruoka- ja juomakulttuuri ja suomalaiset maut. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Menu julkistettiin elokuussa suurlähettiläskokouksen yhteydessä tarjotulla lounaalla. Sen valmistivat Suoman ulkomaanedustustojen kokit, jotka olivat viikon ajan kurssilla Helsingissä.

Suomi 100 -menusta on moneksi

Juhlamenu on suunniteltu siten, että se voidaan toteuttaa eri kulttuuriympäristöissä ja eri maissa, joissa raaka-aineiden saatavuus voi olla vaihtelevaa, sanoo Arto Rastas. Suomi 100 -juhlamenu saa ihmiset syömään yhdessä ja vie suomalaista ruoka- ja juomakulttuurisanomaa myös maailmalle.

Kuva: Ulkoministeriö, Petri Krook

Suomi 100 -menu sisältää alkupalat, jotka nautitaan siman kera. Alkuruoassa yhdistyvät hienostuneet, suomalaisille rakkaat ja tutut maut. Alkuruoan lohi on graavattu ja sen jälkeen aromisoitu tervapastilleista valmistetulla emulsiolla. Kalan kera on vihreää perunasalaattia, hölskytyskurkkuja ja punajuurisosetta. Pääruoan raaka-aineina ovat karitsan ulkofilee, kauralla täytetty kaalikääryle sekä männynkerkällä maustettu karitsanmakkara. Tumma maustepippurikastike viimeistelee kokonaisuuden.

”Nyt suunniteltu juhlamenu on hyvä pohja, josta sekä alan ammattilaiset että kotikokit voivat luoda variaatioita eri tilanteisiin ja vuodenaikoihin. Menu antaa pohjaa kiinnostaville ruokatarinoille ja yhteisten pöytien keskusteluille”, kertoo Kim Palhus.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan syömällä yhdessä

Suomen satavuotisjuhla kokoaa kaikki hyvän suomalaisen ruoan ääreen.  Maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien ammatti- ja etujärjestö MTK sekä Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö ovat jo vuoden ajan koonneet toimijoita yhteen yhteisen Suomi 100 -juhlavuoteen kuuluvan #syödäänyhdessä -hankkeen taakse.

Kuva: Ulkoministeriö, Petri Krook

Ulkoministeriö on aktiivisesti mukana ja vie ruoka- ja juomakulttuurin sanomaa ruokadiplomatian keinoin eteenpäin. ”Suomalainen ruoka ja juoma ovat upea vientituote, jossa maallamme on paljon mahdollisuuksia”, sanoo Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi. Myös Suomi 100 -juhlamenusta viestitään yhdessä.  Kaikki kokkaamaan!

Suomi 100 -menu on helposti muunneltavissa eri tilaisuuksiin. Ruoat voi tarjoilla niin kotioloissa kuin isoissa edustustilaisuuksissakin. Menun ruokalajien valmistuksesta tehdyt opetusvideot sisältävät myös reseptit.

Luo juhlatunnelma kokkaamalla Suomi 100 -menu kotona ystäviesi kanssa ja kohota malja satavuotiaalle Suomelle! Voit nauttia herkullisia alkupaloja tai kokata koko menun ja samalla perehtyä suomalaisen ruoan sieluun.

Suomi 100 –menu

  • Suomalaiset suupalat: Riimisuolattua naudanfileetä, tyrnihilloa; Metsäsienisalaattia ruissipsillä; Piparjuurimoussea ja savustettua muikkua, kirjolohenmätiä; Puolukkapulla
  • Tervamarinoitua lohta, tillikurkkuja ja vihreää perunasalaattia
  • Karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta
  • Britakakku

Katso videoilta (Linkki toiselle web-sivustolle.)kuinka herkut valmistuvat

Kuvia annoksistahttps://www.flickr.com/photos/ulkoministerio/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lehdistötiedote, 24.8.2016

kulttuuri