Puolan tasavallan presidentti Bronislaw Komorowski palkitsi suurlähettiläs Jari Vilénin Puolan Ansioritarikunnan komentajan ristillä

Puolan tasavallan presidentti Bronislaw Komorowski palkitsi suurlähettiläs Jari Vilénin Puolan Ansioritarikunnan komentajan ristillä.

Lauantaina 16.8. Puolan tasavallan presidentti Bronislaw Komorowski palkitsi henkilökohtaisesti Suomen Puolan-suurlähettiläs Jari Vilénin Puolan Ansioritarikunnan komentajan ristillä. Vilénin suurlähettiläskausi Puolassa päättyy elokuun lopussa ja hän siirtyy EU:n ulkosuhdehallinnon suurlähettilääksi Euroopan neuvostoon Strasbourgiin 1.9. alkaen.

Wojciech Grzedzinski (Puolan presidentin kanslia)
Puolan tasavallan presidentti Bronislaw Komorowski ojentaa suurlähettiläs Jari Vilénin Puolan Ansioritarikunnan komentajan ristin.
Puolan tasavallan presidentti Bronislaw Komorowski ojentaa suurlähettiläs Jari Vilénille Puolan Ansioritarikunnan komentajan ristin.

Lämminhenkisessä ja koskettavassa tilaisuudessa presidentti Komorowski kiitti suurlähettiläs Viléniä hänen henkilökohtaisesta panoksestaan Suomen ja Puolan suhteiden kehittämiseksi. Presidentti mainitsi erityisesti Vilénin toiminnan poliittisen vuoropuhelun ja vierailuvaihdon aktivoimisessa, Varsovan Suomi-talojen suojelussa sekä marsalkka Mannerheimin Puolaa koskevan elämäntyön esille tuomisessa.

Suomen suurlähetystö, Puola
Puolan Ansioritarikunnan komentajan risti.
Puolan Ansioritarikunnan komentajan risti.

Suurlähettiläs Vilén kiitti presidentti Komorowskia hänelle osoitetusta kunniasta ja muistutti marsalkka Mannerheimin myöhemmin todenneen, että juuri Puolassa hän vietti elämänsä onnellisimmat vuodet asuessaan Varsovassa 1909–1914. "Myös vaimoni Eva ja minä voimme sanoa, että kuluneet kaksi intensiivistä vuotta Puolassa ovat olleet yksi elämämme onnellisimmista ajoista. Puolan dynaamisuus ja ahkeruus, halu menestyä sekä rakentaa parempi elämä myös tuleville sukupolville ja kunnioitus aiempien sukupolvien uhrauksille ovat arvoja, joista koko Euroopan olisi syytä ottaa mallia."

Wojciech Grzedzinski (Puolan presidentin kanslia)
Presidentti Komorowski ja suurlähettiläs Vilén.
Presidentti Komorowski ja suurlähettiläs Vilén.

Vilénin mukaan juuri puolalaiset ymmärtävät maansa EU-jäsenyyden materiaalisen ja henkisen arvon. Tunne paluusta omaan arvoyhteisöön on heille todellista eikä vain kaukainen arvomäärite. Ukrainan kriisi on vain vahvistanut Puolan perustunnetta unionista jäseniään puolustavana ja tukevana arvoyhteisönä.