Tietoa koronavirusepidemiaan liittyvistä rajoituksista Puolassa

Tietoa koronavirusepidemiaan liittyvistä rajoituksista Puolassa

Tätä artikkelia ei enää päivitetä 22.5. jälkeen. Uusimmat koronavirusuutiset Puolassa.

Puolan hallitus on 13.3. julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja on muuttanut maahantulosäännöksiä. Puola soveltaa sunnuntaista 15.3. alkaen seuraavaa:

 • Ulkomaalaisia matkailijoita ei päästetä maahan. Poikkeuksia ovat esim. Puolan kansalaisen perheenjäsenet, opiskelijat ja ne, joilla on lupa työskennellä Puolassa. Rajoitusta on jatkettu vähintään 12.6. asti.
 • Puola sallii 21.5. alkaen kauttakulun EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaisille ja näiden puolisoille ja lapsille. Koti- tai asuinmaahan suuntautuvan kauttakulun Puolan alueen läpi on tapahduttava 12 tunnin kuluessa.
 • Lisätietoa maahantuloedellytyksistä saa Puolan rajaviranomaiselta.
 • Puolaan palaavat joutuvat 14 päivän kotikaranteeniin. Karanteenista vapautetaan tietyin edellytyksin 4.5. alkaen Puolaan työhön ja opiskelemaan tulevat.
 • Kansainväliset matkustajalennot on keskeytetty vähintään 6.6. asti, kotimaan lennot 31.5. asti ja kansainväliset junayhteydet toistaiseksi.
 • Maasta pääsee poistumaan maanteitse (esim. Saksaan vain kauttakulkutarkoituksessa).

Lisäksi esim. ostoskeskusten aukioloa rajoitetaan 14.3. lähtien. Ruokakaupat, apteekit, pankit, pesulat ja kemikaliot pysyvät auki. Ravintoloista saa take away -ruokaa. Kauppoja voidaan avata ostoskeskuksissa 4.5. alkaen. Muun muassa ravintoloita ja kampaamoita voidaan avata terveysohjeiden mukaisesti 18.5. alkaen.

Puolan hallitus on 24.3. ilmoittanut uusista rajoituksista. Kokoontumisrajoitus on voimassa 9.4. ilmoitetun mukaan toistaiseksi.

 • Kokoontumista rajoitetaan korkeintaan kahteen henkilöön lukuun ottamatta perheitä sekä uskonnollisia tilaisuuksia.
 • Liikkumista rajoitetaan lukuun ottamatta kulkemista töihin (varaudu kertomaan, missä olet töissä) ja koronaviruksen vastaista vapaaehtoistyötä sekä muita välttämättömiä toimia (esim. kaupassa ja lääkärissä käynti)
 • Julkinen liikenne jatkuu, mutta matkustajia otetaan kyytiin vain enintään puolet istumapaikkojen määrästä tai 18.5. alkaen 30 % kaikista matkustajapaikoista.
 • Rajoitusten rikkojalle voidaan langettaa PLN 5000 sakko.

Puolan hallitus on ilmoittanut lisärajoituksista 1.4. alkaen, muun muassa:

 • Kaupoissa asiakkaiden määrää rajoitetaan.
 • Asiakkaiden tulee kaupassa käyttää kertakäyttökäsineitä.
 • Alle 18-vuotiaat saavat poistua kotoaan vain huoltajan tai muun aikuisen saattamana. 20.4. alkaen sääntö koskee alle 13-vuotiaita. Tämä sääntö poistuu 17.5.
 • Puistoissa, kävelykaduilla, metsissä, rannoilla tms. liikkuminen on kielletty. 20.4. alkaen ulkoilu on sallittu turvaväli huomioonottaen. Leikkipuistot pysyvät kiinni.
 • Ulkona liikkuvien on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin; poikkeuksena alle 13-vuotiaiden lasten kanssa liikkuvat huoltajat sekä kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden avustajat.
 • Vielä avoinna olevat hotellit määrätään suljettavaksi 2.4. mennessä. Hotelleja voidaan avata 4.5. alkaen.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt sulkea kaikki päiväkodit, koulut, yliopistot ja kulttuurikohteet (teatterit, oopperat, museot ja elokuvateatterit). Koulut ja oppilaitokset pysyvät kiinni ainakin 24.5. asti. Päiväkoteja voidaan avata 6.5. alkaen, museoita ja kirjastoja 4.5. alkaen. Korkeakoulut voidaan avata osittain, ja lastentarhoissa ja luokilla 1-3 hoitaa lapsia 25.5. alkaen.

Suu ja nenä tulee peittää julkisilla paikoilla (kadulla, kaupoissa, toimistoissa) 16.4. alkaen toistaiseksi.

Lisätietoa 4.5. voimassa olevista rajoituksista puolaksi ja englanniksi.

Lisätietoa rajoitusten höllennyksistä 18.5. alkaen.

Lisätietoa englanniksi Puolan hallituksen sivuilta koronaviruksen ehkäisemisestä, sairaaloista, matkustamisesta, rajoituksista. Kattavammin tietoa puolaksi.

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa neuvontapuhelimesta englanniksi.

***

Puolan ulkoministeriön palvelunumero ja LOT:n charter-lennot Puolaan palaaville. LOT on ilmoittanut lopettaneensa lennot 5.4.

Suomeen saavat matkustaa Suomen kansalaiset ja Suomessa vakituisesti asuvat ulkomaalaiset. Lisätietoa Rajavartiolaitoksen sivuilla.