Puola koordinoi apua Ukrainan sodasta kärsiville (päivitetty 4.3.2022)

Ukrainalaisten hätä koskettaa, ja myös suomalaisilla on herännyt voimakas auttamisen tarve. Puola on Ukrainan rajanaapureista vastaanottanut ylivoimaisesti suurimman määrän sotaa paenneita (3.3. mennessä lähes 600 000) ja koordinoi apua sekä heille että edelleen Ukrainassa sodan keskellä oleville.

Pakolaisten määrän kasvaessa tilanne käy helposti vaikeasti hallittavaksi.  Puolan viranomaiset kehottavat ulkomaisia yksityisiä lahjoittajia ensisijaisesti tukemaan hädänalaisia rahalahjoituksin.

Puolassa toimii kaikkiaan jo noin 30 vastaanottopistettä, jotka tarjoavat apua - suojaa, ruokaa, neuvoja – rajan yli päässeille ihmisille. Hallitus ja paikallishallinnot sekä puolalaiset kolmannen sektorin toimijat järjestävät majoitusta tulijoille. Suuri osa tulijoista on myös majoittunut Puolassa jo ennalta asuvien perheenjäsentensä tai tuttaviensa luo.

Avun tarvetta ja tarjontaa varten on perustettu alusta Puolan pääministerin kanslian verkkosivuille (Linkki toiselle web-sivustolle.). Sivusto on osin englanninkielinen ja tarjoaa päivittyvää tietoa siitä, millaista tavara-avustusta tällä hetkellä tarvitaan sekä kertoo mahdollisuuksista tehdä vapaaehtoistyötä Puolaan sotaa paenneiden ihmisten auttamiseksi.

 

Avun tarve on tällä hetkellä kaikkein suurin niillä, jotka ovat edelleen Ukrainassa. Puola on tarjoutunut toimimaan logistisena keskuksena EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun sekä humanitaarisen avun välittämisessä Ukrainaan. Suomesta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta apua on toimittamassa esimerkiksi Tampereen kaupunki.  

 

Useat suomalaiset yksityiset toimijat ovat aktivoituneet sekä humanitaarisen avun toimittamisessa että sotaa paenneiden kuljettamisessa Suomeen. Puolan liikenneministeriö pyytää ilmoittamaan etukäteen Puolan alueella liikkuvista ajoneuvoista, joilla kuljetetaan institutionaalista humanitaarista apua osoitteeseen [email protected] .Näille ajoneuvoille on mahdollista saada muun muassa vapautus Puolan e-Toll –moottoritiemaksuista.

Henkilökuljetuksia Suomeen suunnittelevien tulee ilmoittaa Suomeen maahanmuuttovirastolle kuljetuksista erillisellä ilmoituslomakkeella(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai puhelimitse + 358 0295 463 300.   

 

Suurlähetystö kehottaa kääntymään avun koordinaatioon liittyvissä kysymyksissä suoraan Puolan osoittamien kanavien ja toimijoiden suuntaan