Puolassa virallisella vierailulle oleva eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kertoi sunnuntaina Auschwitzin keskistysleirimuseossa vieraillessaan, että Suomen ulkoministeriö on päättänyt tukea kansainvälistä Auschwitz – säätiötä 50 000 euron lahjoituksella.

Auschwitz -säätiön tavoitteena on kunnostaa ja entisöidä Auschwitz-Birkenaun

Muistosanat Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kirjoittamassa muistosanoja Auschwitzin-Birkenaun keskitysleirimuseon vieraskirjaan. Museon säätiön johtaja Andrzej Kacorzyk todistaa.

keskitysleirimuseo, jossa vierailee vuosittain noin 1,4 miljoonaa kävijää, kestävälle pohjalle. Kansainvälinen Auschwitz -neuvosto teetti vuonna 2009 arvion museoalueen entisöinti- ja korjaustarpeesta. Arvion pohjalta on laadittu entisöintisuunnitelma seuraavalle 20 vuodelle, jonka kustannusarvio on 120 miljoonaa euroa. Tärkeimmät konservointikohteet ovat leirin kaasukammiot ja krematoriot.

 

 

Puolan pääministeri Donad Tusk esitti vuonna 2009 EU-jäsenmaiden kollegoilleen sekä eräille muille päämiehille vetoomuksen tuesta säätiölle. Tämän vetoomuksen

Oswiecim - brama Auschwitzin sisäänkäynti Työ tekee vapaaksi-kyltteineen.

perusteella yhteensä 22 maata on tähän mennessä tukenut säätiötä. Saksa on lahjoittanut säätiölle 60 miljoonaa euroa, Yhdysvallat 15 miljoonaa euroa, Puola 10 miljoonaa euroa, Ranska 5 miljoonaa euroa ja Iso-Britannia 2,5 miljoonaa euroa. Naapurimaistamme Norja on osallistunut 240 000 eurolla, Ruotsi 100 000 eurolla ja Viro 20 000 eurolla. Tavoitellusta 120 miljoonan euron peruspääomasta on tällä hetkellä koossa noin 99 miljoonaa.

Kaikesta näkemästään syvästi liikuttunut puhemies Heinäluoma totesi tapaamilleen

Oswiecim - kukat Puhemies jätti eduskunnan kunnioittavan tervehdyksen Auschwitzin teloitusseinäin eteen.

Auschwitz-säätiön edustajille, että Suomi katsoo Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseon toiminnan turvaamisen olevan koko ihmiskunnan yhteinen velvoite. ”Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, että museo voi välittää niin nykyisille kuin myös tuleville sukupolville varoittavan viestin totalitaarisuuden sekä suvaitsemattomuuden uhasta ja sen pahimmista seurauksista. Suomi on ylpeä, että myös se voi osaltaan olla tukemassa säätiön toimintaa ja täten varmistamassa tämän viestin kuuluvuutta myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.”

Puhemiehen mukana Auschwitzissa vieraillut suurlähettiläs Jari Vilén kertoi osaltaan olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että tämä Suomen osalta vuodesta 2009 saakka avoinna ollut kysymys on nyt saatu Ulkoministeriön vahvan poliittisen sitoutuneisuuden kautta ratkaistua myönteisellä ja Suomen kansainvälistä mainetta vahvistavalla tavalla.