Suomi avasi uuden kunniakonsulaatin Krakovassa 11.5.2011 Pohjoismaisen yhteistyön hengessä. Pitkän etsimisen jälkeen kunniakonsuliksi nimitettiin NordicHouse-konsulttiyrityksen toimitusjohtaja Janusz Kahl, joka on myös Tanskan ja Ruotsin kunniakonsuli. Ennen Krakovaa Suomella on ollut kunniakonsulaatti vain Gdyniassa.

 Kunniakonsuli Kahl olikin kaukaa viisas nimetessään yrityksensä NordicHouseksi eikä Scandinavian Houseksi, totesi suurlähettiläs Vesa Himanen avajaisissa.

Nimityskirjan antaminen Suurlähettiläs Himanen luovutti nimityskirjan kunniakonsuli Kahlille

Krakovan kunniakonsulaatti avattiin sopivasti ennen Puolan heinäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajuuskautta, jonka aikana järjestetään kymmeniä kokouksia ympäri maata. Kunniakonsulaattien ja kunniakonsulien apua ja verkostoja erilaisissa järjestelyissä sekä Krakovassa että Gdyniassa varmasti tarvitaan puheenjohtajuuskaudella.

 

 

Miksi kunniakonsulaatti Krakovaan?

 Kunniakonsulaatilla on tärkeä tehtävä vienninedistämisessä. Puolan osuus Suomen ulkomaankaupasta on kasvanut tasaisesti, ja talouden alalla on merkittäviä mahdollisuuksia. Suomalaisyritysten investoinnit Puolaan eivät vielä ole suuria, mutta kiinnostus Puolan markkinoita kohtaan on jatkuvaa.

Liput Kunniakonsulatin edessä liehuvat Suomen, Ruotsin, Tanskan ja EU:n liput

Suomalainen kulttuuri on Puolassa jo melko tunnettua. Touko-kesäkuussa Krakovassa järjestetään vuosittainen seitsemän tapahtuman ”Kulttuurien tapaamiset” –sarja, jossa tänä vuonna on suomalainen kulttuuri pääosassa. Krakovan kunniakonsulaatti tukee edustuston kulttuurivientiä ja Suomi-promootiota. Kunniakonsulaatin tiloissa aiotaan järjestää ainakin kaksi valokuvanäyttelyä tänä vuonna.

 

 

Konsulipalveluiden kysyntä Krakovan alueella on lisääntynyt, ja kunniakonsulaatin avaaminen parantaa edustuston mahdollisuuksia avustaa kansalaisia. Krakova on suosittu matkakohde, jonne on Suomestakin kesäkaudella kaksi suoraa lentoa viikossa.

Kuka Janusz Kahl?

Kahl ja nimityskirja Suomen kunniakonsuli Janusz Kahl

Kunniakonsulina toimiva Janusz Kahl on perustamansa konsulttiyritys NordicHousen toimitusjohtaja. Kunniakonsulaatin toimitilat sijaitsevat NordicHousen toimistossa erinomaisessa paikassa aivan Krakovan Vanhankaupungintorin vieressä. Krakovan muut konsulit totesivat, että Suomella oli onnea, kun saimme Kahlin kunniakonsuliksemme, koska hänellä on hyvät verkostot alueella ja hän on erittäin aktiivinen toimissaan.

 Suomen tuorein kunniakonsuli Janusz Kahl on syntynyt Puolassa, mutta muutti 20-vuotiaana Tanskaan, jossa asui 35 vuotta. Hän on opiskellut Krakovan teknillisessä yliopistossa ja Copenhagen Business Schoolissa. Ennen NordicHousen perustamista Kahl on vastannut Ernitek A/S:n Etelä-Euroopan viennistä, työskennellyt NKT Polskan palveluksessa ja perustanut vuonna 1996 ScanRehab-yhtiön, joka toimii edelleen.