Pienistä digihommista todellisia työpaikkoja? 

Maailmanpankin infoDev-ohjelman ja Nokian yhteinen kilpailu etsii uusia tapoja tehdä mikrotyötä. Tavoitteena on luoda uusia tulolähteitä köyhille kehitysmaille. 

m2work, Ideas Project Näppäilin juuri tiedot kännykkääni ja tienaan sillä, kertoo nuori nainen m2work-kilpailun tunnuskuvassa. Kuva: IdeasProject

 Helmikuun alussa käynnistyneen m2work-kilpailun tavoitteena on muuttaa miljoonat digitaaliset pikkuhommat työpaikoiksi kehitysmaissa. Kilpailussa etsitään parhaita innovaatioita, jotka hyödyntävät mobiilitekniikkaa.

 Mikrotyö

  • Mikrotyö tarkoittaa erilaisten työtehtävien pilkkomista hyvin pieniin yksiköihin.
  • Niiden tekemisestä maksetaan muutamasta kymmenestä sentistä pariin euroon kappaleelta. 
  • Suurin mikrotyön välittäjä on Amazonin Mechanical Turk.

Kilpailu on avoinna sovelluskehittäjien ja yrittäjien lisäksi jokaiselle, jolla on hyvä idea. Rahapalkintojen lisäksi parhaiden ideoiden kehittäjät saavat tukea infoDevin yrityshautomoista ja mLabs-verkostosta.

Suomi ja Iso-Britannia tukevat m2work-kilpailua osana kehitysyhteistyötään.  

Digityötä murusina
ympäri maailmaa

Muutama vuosi sitten kohistiin tietotyön työpaikkojen katoamisesta Intian it-palvelukeskuksiin. Nyt erilaisten hajautettujen palveluiden pieniä työtehtäviä hoidetaan ympäri maailmaa.

Sadat tuhannet ihmiset saavat tuloja esimerkiksi verkkoyhteisöjen kuvien käsittelystä, verkkokaupan tuoteluetteloiden päivittämisestä ja digivideoiden kuvaustekstien kirjoittamisesta, jotta hakukoneet löytäisivät ne paremmin. Tällaiset urakat jaetaan yhä pienempiin yksittäisiin tehtäviin digitaalisen verkoston työntekijöille.

Yksi digityön markkinapaikoista on Amazonin Mechanical Turk. Se hoitaa joka hetki 200 000 mikrohommaa, joiden arvo vaihtelee muutamasta sentistä useisiin euroihin.

Kännykät tekevät mikrotyön
mahdolliseksi köyhissä maissa

Mikrotyö sopii erityisen hyvin kehitysmaiden ihmisille, käy ilmi tutkijoiden Vili Lehdonvirta ja Mirko Ernkvist infoDeville 2011 tekemästä Knowledge Map of the Virtual Economy(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -selvityksestä. Useimpia tehtäviä voi hoitaa ilman erityistä ammattitaitoa, sillä ihmiset ovat tietokoneita parempia esimerkiksi kuvantunnistuksesta ja kielen käsittelyssä.

Työ sopii sekä naisille että miehille eikä sen tekemiseen tarvita työtä välittäviä yrityksiä, verkkoselain ja nettiyhteys riittävät.

Selvityksen mukaan 34 prosenttia Mechanical Turkin työntekijöistä on Intiasta. Kaksi muuta alan yritystä Samasource ja MobileWorks tarjoavat digitehtäviä Keniassa, Pakistanissa ja Filippiineillä. Digihommia tehdään nettikahviloissa ja toimistoissa.

Köyhimmissä maissa toimivien tietokoneiden ja nettiyhteyksien puute on rajoittanut digityötä. Kehitysmaissa nopeasti yleistyvät matkapuhelimet tuovat netin yhä useamman käyttöön. Maailmassa on jo nyt noin viisi miljardia kännykkäliittymää, joista yli puoli miljardia Intiassa.

Marja-Leena Kultanen

m2work-kilpailu

Kilpailu käynnistyi 1. helmikuuta ja päättyy 2. huhtikuuta 2012.

Kilpailussa jaetaan kaikkiaan 40 000 Yhdysvaltain dollarin arvosta palkintoja. Paras idea palkitaan 20 000 dollarilla. Sen lisäksi jaetaan pienempiä palkintoja.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Maailmanpankin varapääjohtaja Shelley Leibowitz, Nokian yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Esko Aho, MobileWorksin toimitusjohtaja Anand Kulkarni, vieraileva tutkija Vili Lehdonvirta London School of Economicsista sekä sarjayrittäjä ja telealan riskirahoittaja Candace Johnson

tietoyhteiskunta