Opiskelija voi hakea oleskelulupaa verkossa

Suomalaiseen oppilaitokseen opiskelemaan hyväksytty opiskelija voi nyt täyttää oleskelulupahakemuksensa myös sähköisesti internetissä. Suomen Maahanmuuttovirasto avaa tammikuun 2012 aikana sähköisen asiointipalvelun, jossa asiakas voi hakemuksen täyttämisen lisäksi seurata sen käsittelyn etenemistä.

Kun asiakas rekisteröityy Maahanmuuttoviraston sähköiseen asiointipalveluun osoitteessa https://e-asiointi.migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), luodaan hänelle oma sähköinen asiointitili. Se toimii käyttäjätunnus ja salasana -yhdistelmällä. Käyttäjätunnuksena toimii asiakkaan sähköpostiosoite. Maahanmuuttoviraston sähköisen tilin kautta asiakas voi:

  • täyttää hakemuslomakkeen ja lähettää sen sähköisesti lähimpään Suomen edustustoon
  • lisätä hakemukseen liitteitä
  • maksaa hakemuksen sähköisesti
  • tarkastella hakemusta sen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen
  • täydentää hakemusta oma-aloitteisesti tai viranomaisen pyynnöstä
  • seurata hakemuksen käsittelytilannetta
  • saada sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoituksen omalle asiointitilille tulleista viesteistä, kuten lisäselvityspyynnöstä tai valmiista päätöksestä. Toistaiseksi tekstiviestit voidaan lähettää kuitenkin vain suomalaisiin matkapuhelinliittymiin.
  • saada tiedon päätöksen valmistumisesta

Käynti edustustossa on edelleen välttämätön

Myös sähköisen asiointipalvelun kautta hakemuksensa jättävä asiakas joutuu käymään henkilökohtaisesti asuinpaikkaansa lähimpänä olevassa Suomen edustustossa todistamassa henkilöllisyytensä ja esittämässä hakemuksensa liitteet alkuperäisinä asiakirjoina. Lisäksi hakijan on toimitettava edustustoon hakemukseen liitettävä valokuva. Myös hakemuksen käsittelymaksu maksetaan edustustoon, jos hakijalla ei ole mahdollisuutta maksaa sitä sähköisen asiointipalvelun kautta verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla.

Vuoden 2012 alusta kaikilta yli 6-vuotiailta oleskeluluvan hakijoilta kerätään lisäksi sormenjäljet, jotka liitetään tuolloin käyttöönotettavaan oleskelulupakorttiin.

Sähköinen asiointipalvelu nopeuttaa asian käsittelyä. Sähköisen asioinnin tilinsä kautta asiakas voi seurata lupa-asiansa käsittelyn etenemistä.

Lisätietoja: Maahanmuuttoviraston verkkosivut www.migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)