Onnistunut avoimien ovien päivä Varsovan edustustossa.

Lauantaina 17. toukokuuta Suomen suurlähetystö Varsovassa järjesti avoimien ovien päivän, jolloin halukkailla oli mahdollisuus tulla tutustumaan suurlähetystön ja residenssin tiloihin sekä puutarhaan. Sateinen sää ei tapahtumaa haitannut, vaan paikalle saapui runsaslukuinen joukko innostuneita vierailijoita ja Suomen ystäviä.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Tyytyväisiä vierailijoita

Opastetulla kierroksella tutustuttiin 1970-luvulla rakennetun, suomalaisen arkkitehdin Erik Adlercreutzin suunnitteleman, residenssin edustustiloihin kuten ruokasaliin, kirjastoon, edustussalonkiin ja tietenkin suomalaisille tärkeään saunaosastoon.  Kierroksen aikana ihmisillä oli loistava mahdollisuus tutustua myös moniin upeisiin esineisiin, joista oppaat kertoivat oleellista taustatietoa. Tilaisuuden suurin vetonaula olivat kuitenkin Muumit, jotka olivat myös saapuneet vastaanottamaan vieraita.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Lapset, muumit ja suurlähettiläs

Päivän päätteeksi vierailla oli myös mahdollisuus vierailla edustuston avaamassa pop-up-ravintolassa Ravintolapäivän hengessä. Edustuston keittiöpäällikkö Maciej Wrόblewski oli valmistanut perinteistä suomalaista hernekeittoa sekä raparperi- ja mustikkapiirakkaa ihmisten nautittavaksi.

Lämminhenkinen, onnistunut ja runsaslukuinen tilaisuus osoitti, että kiinnostus Suomea ja suomalaista kulttuuria kohtaan Puolassa on kasvamassa.  Edustuston väki on tyytyväinen onnistuneeseen tapahtumaan ja toivoo, että avoimien ovien päivä voidaan järjestää jatkossakin.

Edustuston tilaisuuden perään Otwockin kunnassa lähellä Varsovaa järjestettiin Automobiili- ja Retkeilykerho CAAR-Puolan, Otwockin kaupungin, Puola-Suomi seuran ja Suomi-talot säätiön toimesta kevättapahtuma, jossa oli esillä suomalaista kulttuuria muun muassa suomalaisen karaokemusiikin, ruoan ja näyttelyjen muodossa. Paikalla oli myös runsas joukko Puolassa, Otwockin lähialueella asuvia suomalaisia, yrityksiä, suomen kielen opiskelijoita, sekä paikallisen kaupunkiyhteisön asukkaita. Tapahtuman huipensi upea museoautojen paraati.

Myös suurlähettiläs Jari Vilén osallistui tapahtumaan tavaten muun muassa  Otwockin kaupungin pormestarin Zbigniew Szczepaniakin. Suurlähettiläs Vilén kuvasi tilaisuutta historialliseksi, sillä tämä oli ensimmäinen vierailukerta Suomen suurlähettiläälle kyseisellä alueella. Keskusteluissa nousi myös esiin ajatus vakinaisesti vuosittain järjestettävästä kevättapahtumasta Otwockissa, jossa tuotaisiin esille suomalaista kulttuuria.