On tärkeää että vammaisia edustamme me itse, eikä joku muu – toteaa Signmark

”Noin 20-vuotiaana aloin kiinnostua identiteetistäni ja kuurojen kulttuurista", kertoi Signmark ensi askelistaan rap-tähdeksi varsovalaisille nuorille Suomen Varsovan suurlähetystössä tiistaina 23.9. järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Signmark, Adam Tensta ja MMM -ryhmä. Kuva: Santeri Eriksson

Nuoret ja Signmark keskustelivat eri vähemmistöjen asemasta ja kuurojen opiskelumahdollisuuksista Puolassa ja Suomessa. Signmark kertoi myös työstään ulkoministeriön vammaisten oikeuksien erityisedustajana, jonka myötä hän on kiertänyt maailmaa eri ministereiden kanssa vuodesta 2010 ja keskustellut ihmisoikeuksista sekä vähemmistöjen asemasta. Hänen musiikkivideoissaan ja esityksissään on viittonut useita suomalaisia poliitikkoja, kuten pääministeri Alexander Stubb, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja presidentti Tarja Halonen.

Yleisö Sztuki i Sztuczki klubissa. Kuva Mlodzi migaja Muzyke

"On tärkeää että vammaisia edustamme me itse, eikä joku muu," Signmark totesi.

Monet paikalle saapuneet nuoret olivat mukana varsovalaisen kuuroille suunnatun nuorisokeskuksen musiikkiprojekteissa, eivätkä innostuksestaan meinanneet pysyä tilaisuudessa tuoleillaan. Nuoret kyselivät Signmarkin yhteistyöstä ruotsalaisen rap-tähden Adam Tenstan kanssa ja kuuntelivat haltioissaan Signmarkin vinkkejä viittomakielellä riimittelyyn.

Signmark myös konsertoi Sztuki i Sztuczki –klubilla 23.9. Konsertin järjesti Varsovan suurlähetystö yhteistyössä varsovalaisen 1stRowRocks-musiikkiyrityksen kanssa.
Klubi oli tupaten täynnä ja varsovalaisyleisö eli täysillä mukana koko keikan ajan. "Signmark omalla elämäntarinallaan ja musiikillaan on hyvä esikuva meille kaikille siitä, miten erilaisista lähtökohdista huolimatta kaikki on mahdollista. Hänen uransa kuvastaa sitä, miksi yhteiskunnan tulee antaa samat mahdollisuudet vammaisille kuin muillekin," totesi ministerineuvos Hanna-Leena Lampi tilaisuuden avaussanoissaan. Ilmaiskonserttina järjestetyssä tilaisuudessa esiintyivät lisäksi varsovalainen Młodzi Migają Muzykę (suom. nuoret viittovat musiikkia) –musiikkiryhmä sekä Puolan beatboxin kummisetä  Blady Kris.

Blady Kris. Kuva: Magdalena Galińska

Varsovassa Signmark osallistui myös Suomen järjestämään tapahtumaan (Artikkeli tapahtumasta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) vammaisten henkilöiden osallistumisoikeuksista. Tapahtuma järjestettiin 24.9.  Etyjin HDIMin eli inhimillisen ulottuvuuden toimeenpanokokouksen yhteydessä.

Matkalla lentokentälle Signmark poikkesi virallisesti syksyllä avattavaan Varsovan juutalaismuseoon, jonka suunnitellut suomalaisarkkitehti Rainer Mahlamäki oli sattumalta paikalla ja esitteli rakennuksen

Arkkitehti Rainer Mahlamäki ja Signmark. Kuva: www.facebook.com/1stRowROCKS