Olympiahuuma huipussaan

Maailman huomio kiinnittyy Brittein saarille, kun Lontoon kesäolympialaiset avataan 27.7. Olympiatunnelma on jo valmiiksi korkealla myös Helsingissä ja Tukholmassa, joissa molemmissa vietetään historiallisten olympialaisten merkkivuotta.
 

Kuva: Matti Tirri Helsingin Olympiastadion

Tukholman vuoden 1912 kesäolympialaisista on ehtinyt vierähtää kokonainen vuosisata. Suomi oli tuolloin vielä osa Venäjää, mutta Suomen suuriruhtinaskunnan olympiaurheilijat osallistuivat näihin Pohjoismaiden ensimmäisiin olympiakisoihin omana joukkueenaan. Suomen joukkueen osallistumisesta erillään Venäjän keisarikunnan joukkueesta oli sovittu Ruotsin ja Venäjän kesken.

Helsingin olympialaisistakin on kulunut jo 60 vuotta. Vuoden 1952 kisojen järjestäminen oli pienelle Suomelle melkoinen ponnistus. Toisen maailmansodan jälkeiset jännitteet tuntuivat Euroopassa voimakkaina, ja uudessa poliittisessa tilanteessa Suomi haki asemaansa idän ja lännen rajapinnassa. Helsingin kisoihin osallistui kaiken lisäksi enemmän kansakuntia kuin mihinkään aikaisempiin kisoihin: kutsuja lähetettiin 80 maahan ja niistä 70 vastasi kutsuun myöntävästi. Neuvostoliitto osallistui olympiakisoihin ensimmäistä kertaa, ja Lontoon olympiakisoista 1948 pois suljetut Saksa ja Japani palasivat takaisin olympianäyttämölle. Suurella urheilutapahtumalla oli tärkeä merkitys pienelle kansakunnalle, joka tuli kisaisäntänä tunnetuksi ympäri maailmaa.

Helsingin olympiastadionilla avajaisjuhlallisuuksia seurasi yli 70 000 ihmistä – nykyisen istumakatsomon aikaan tällaisen väkimäärän mahduttaminen stadionille ei olisi edes mahdollista. Olympialaiset muuttivat Helsinkiä, josta tuli kisojen myötä koko Suomen näyteikkuna muulle maailmalle. Kisojen vauhdittamana mm. rakennettiin uusi lentokenttä ja laivaterminaali sekä hankittiin kaupunkiin liikennevalot. Myös Helsingin parhaillaan käynnissä olevan designpääkaupunkivuoden tavoitteena on luoda kaupungissa uutta ja pysyvää.

Lontoon olympialaiset järjestetään 27.7.–12.8.2012 ja paralympialaiset 29.8.–9.9.2012. Olympialaisissa Suomea edustaa Olympiakomitean hallituksen valitsema 55 urheilijan joukkue.