Suomalaiset museotykit otettiin Puolassa vastaan juhlallisesti

Torstaina 21.11. Puolan Ilmavoimien Casa C-295 lentokone vei Varsovasta erityislennolla arvovaltaisen vierasjoukon Bydgoszcziin Puolan Maavoimien museoon. Lennolla olivat mukana apulaisulkoministeri Boguslaw Winid, apulaispuolustusministeri Robert Kupiecki, puolalaista sotilasjohtoa, runsaslukuinen joukko toimittajia sekä Suomen ja Norjan suurlähettiläät puolustusasiamiehineen. Lennon tarkoituksena oli viedä vieraat juhlaan, jossa Suomen ja Norjan lahjoittamat museotykit luovutetaan virallisesti Puolan Maavoimien museolle.

Muistokirja Muistokirja

 

Suomi päätti Puolan ulkoministeri Radek Sikorskin pyynnöstä lahjoittaa Puolalle kaksi käytöstä poistettua ja Suomen hallussa olevaa toisen maailmansodan aikaista tykkiä tyyppiä 120 K/78-31 ja 105 K/29. Tykeillä on Puolan historian kannalta merkittävää tunnearvoa, sillä ne ovat osa toisessa maailmansodassa ja sen jälkeen eri miehittäjien toimesta tuhottua puolalaista sotakalustoa, jota Puolalla itsellään ei enää ole olemassa.

Puolan kiitollisuus Suomen ja Norjan antamia tykkilahjoituksia kohtaa oli aitoa ja välitöntä ja Bydgoszczissa odottanut sotilaallisin kunnianosoituksin tehty virallinen luovutusjuhla paikallisine juhlavieraineen koskettava.

Sotilas Norjalaisten lahjoittama museotykki kunniavartioineen

Suurlähettiläs Jari Vilén korosti juhlapuheessaan Puolasta saatujen yhteensä seitsemänkymmenen kahdeksan tykin merkitystä Suomen itsenäisyyden puolustamisessa II maailmasodassa ja erityisesti kesän 1944 torjuntataisteluissa, jotka ratkaisivat Suomen itsenäisyyden säilymisen.

Yhden lahjoitetun tykin ”sisartykki” on muistomerkkinä Porvoossa ja Puola harkitsee parhaillaan tämä muistomerkin kunnostamista niin, että muistomerkissä näkyisi jatkossa tykin puolalainen alkuperä.