Marikylä toteutuu Helsinki World Design Capitalissa

Marikyla Vuonna 1962 Armi Ratia määritteli yksitoista vuotta aiemmin perustamansa Marimekon ”elämisenlaatua ohjaavaksi kulttuuri-ilmiöksi”. Kulttuurifilosofi Marshall MacLuhanin ”maailmanlaajuinen kylä” -ajattelun innoittamana, Ratia lähti rakentamaan utopiaa Marikylästä. Marimekon kotikaupungin Helsingin designpääkaupunkivuotena 2012 ideasta tulee totta, kun Marimekko herättää Marikylän henkiin tähän päivään tuotuna. Marikylä realisoituu monella eri tasolla Marimekon tiloissa ja lukuisissa erilaisissa tapahtumissa.

Miten arkkitehtuuri ja elokuva liittyvät yhteen?

Elokuva ja arkkitehtuuri ovat sukulaisia taideteollisuuden alalla. Suomen Akatemia, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) Elokuvaryhmä ry järjestävät kevään 2012 aikana luento- ja elokuvasarjan, jossa arkkitehtuurin tutkimus yhdistyy elokuvaan. Tilaisuudet järjestetään Helsingin vanhimpiin elokuvateattereihin kuuluvassa Orionissa – kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ja kauniissa art deco teatterissa.

Elokuvat alustetaan puheenvuoroilla, joissa tutkijat kertovat elokuvien teemoista ja yleisö voi esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Keskustelun jälkeen katsotaan teemaan liittyvä elokuva. Luentosarjoihin on vapaa pääsy ja ne järjestetään joka perjantai klo 14.30, luentojen jälkeisiin elokuvanäytäntöihin ovat voimassa normaalihintaiset liput (5,50 / 4,50 €). Lisäksi sunnuntai-iltapäiväisin Orionin-teatterissa on tarjolla koko perheen näytöksiä ja kinopajoja – teemana rakkaat lastenkirjat, suuret musikaalit ja lapsen katse maailmaan.

Rakennetaan kaupunki!

Rakennetaan kaupunki! – on lasten oma arkkitehtuuriooppera, joka saa ensi-iltansa lauantaina 3. maaliskuuta Arkkitehtuurimuseossa. Oopperan esiintyjät, lavastajat ja puvustajat ovat Kaisaniemen ala-asteen 4. luokkalaisia. Saksalainen Paul Hindemith sävelsi alkuperäisen lastenoopperan Wir Bauen eine Stadt vuonna 1930. Designpääkaupunkivuoden Rakennetaan kaupunki! -ooppera on ensimmäinen suomenkielinen produktio sitten vuoden 1934, jolloin se nähtiin Viipurissa lapsikuoron esittämänä. Oopperan pääosassa on tulevaisuuden Helsinki, Helsinki vuonna 2062. Oopperaesityksiä on maaliskuussa 2012 yhteensä 12. Esitysten yhteydessä on työpajoja.

Helsinki World Design Capital vie mukanaan!

Helsinki on valittu maailman designpääkaupungiksi vuodelle 2012 yhdessä naapurikaupunkien Espoon, Vantaan ja Kauniaisen sekä Lahden kanssa. Erilaisia yleisötapahtumia järjestetään vuoden aikana niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Designpääkaupunkivuosi on ennen kaikkea kuitenkin kestävän designin uutta roolia laajemmasta näkökulmasta pohtiva hanke, jonka vaikutuksien toivotaan ulottuvan pitkälle tulevaisuuteen. Tarkoituksena on herättää keskustelua erilaisten projektien kautta siitä, miten design voisi tehdä elämästä parempaa, sujuvampaa ja toimivampaa.

Lataa WDC 2012 mobiilisovellus älypuhelimeesi

Helsinki designpääkaupunki tapahtumiin osallistuvan kannattaa ladata älypuhelimiin soveltuvan WDC 2012 mobiilisovellus. Sen avulla pystyy selaamaan designpääkaupunkivuoden tarjoamaa ohjelmaa, merkitä omat suosikit muistiin ja etsiä reittejä tapahtumiin ja näytättelyihin. Lisäksi saat ajankohtaisia uutisia ja vinkkejä!

Keskustasta löytyy myös useita paikkoja, joissa voit yhdistää tietokoneesi tai matkapuhelimesi maksuttomaan langattomaan verkkoon. WLAN-yhteys löytyy myös joistain kaupungin busseista ja raitiovaunuista.

Teksti: Lotta Mäkelä
Kuva: World Design Capital Helsinki 2012

Lue lisää: World Design Capital Helsinki 2012(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)