Lucia tuo valoa pimeään

Lucia Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta, alun perin roomalaiskatolilaisen pyhimysperinteen mukaan.  Suomeen Lucian päivän vietto rantatutui Ruotsista 1900-luvun alussa. Lucian päivä on erityisen tärkeä osa ruotsinkielisen kulttuurialueen jouluperinteitä, mutta päivää vietetään kaikkialla Suomessa. Vanhan kalenterin mukaan päivä oli vuoden pimein ja siten Lucia toi valon keskelle pimeintä talvea.

Tuttuun tapaan Folkhälsan ja Hufvudstadsbladet, FST ja Radio Vega järjestivät yhdessä yleisöäänestyksen virallisen Lucia-neidon valitsemiseksi. Päätapahtuma järjestetään Helsingin tuomiokirkossa, jossa Lucia-neito esiintyy kulkueineen. Lucia on pukeutunut valkoiseen kaapuun, punaiseen vyöhön ja päässään hänellä on kynttiläkruunu. Lucia ja hänen perässään kulkeva valkoisiin pukeutunut kynttiläkulkue laulaa Santa Lucia- laulua.

Tunnelmallista jouluperinnettä vietetään ympäri Suomea. Lucia-kulkueita järjestetään eri puolilla maata ja erityisesti kouluissa vietetään Lucian päivää perinteisin menoin. Lucia-perinne on vahvin Ruotsissa, mutta päivää vietetään myös Norjassa ja Tanskassa.

Lucian legendan alkuperä on Sisiliassa, mutta tarinasta on monta eri versiota. Lucian kerrotaan olleen kaunis sisilialainen ylhäisöneito jonka kohtaloksi koitui marttyyrikuolema noin vuonna 300. Lucia on roomalaiskatolilaisessa kirkossa näkövammaisten ja sokeitten suojeluspyhimys.

Ruotsin tapaan Suomessa herkutellaan Lucian päivänä Lucia-pullalla, erityisesti ruotsinkielisillä alueilla. Tavallisempaa on kuitenkin nauttia kynttilänvalossa lämmintä glögiä ja joulupipareita juhlan kunniaksi.

Suomen tämän vuoden Lucia on Nora Peltola, haastattelu luettavissa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Katso täältä (Linkki toiselle web-sivustolle.)video jouluisesta Helsingistä.