Lentopallon miesten MM-kisat Puolassa 30.8.–21.9.2014 - Infopaketti

Suurlähetystön tervehdys

Hyvät lentopallon ystävät,

Lentopallon miesten MM-kisojen virallinen logo

Lentopallon miesten MM-kisat järjestetään ensi kertaa Puolassa, joka isännöi tapahtumaa kuudella eri paikkakunnalla 30.8. alkaen. Minulla on ilo toivottaa suurlähetystön puolesta Suomen maajoukkue ja sen runsaslukuinen kannattajajoukko tervetulleeksi Puolaan!

Suomi selvitti tiensä MM-kisoihin jälleen 32 vuoden jälkeen voittamalla karsintalohkonsa Slovakian Popradissa tammikuussa. Nyt MM-kisoissa Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Katowicessä, jossa vastaan tulevat Etelä-Korea, Kuuba, Brasilia, Saksa ja Tunisia.

Katowice on Etelä-Puolan Sleesiassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan teollisuuskaupunki. Nuoresta iästään johtuen Katowicessa on suhteellisen vähän historiallisia nähtävyyksiä, mutta sen sijaan paljon muuta kulttuuritarjontaa ja roimasti luonnetta. Sleesialaisilla, jotka muodostavat Puolan isoimman etnisen vähemmistön, on oma murteensa, perinteensä ja ruokakulttuurinsa, johon jokaisen matkailijan kannattaa tutustua.

Puolan hopeamitali vuoden 2006 Japanin kisoissa synnytti maahan ennennäkemättömän lentopallobuumin, jonka jälkeen lentopallo on nauttinut Puolassa suurta suosiota. Odotukset kotikisoja kohtaan ovat kovat. Osoituksena yleisön kiinnostuksesta lentopalloon kisojen avauspeli Puola-Serbia pelataan yli 60 000 katsojaa vetävällä Varsovan kansallisstadionilla.

Suomalainen lentopallo tunnetaan Puolassa maajoukkueen menestyksen lisäksi myös useista maan kovatasoisessa lentopalloliigassa esiintyneistä suomalaisista, kuten Oivasen veljeksistä, joista Matti esiintyi menneellä kaudella AZS Olsztynin joukkueessa ja Mikko on tehnyt sopimuksen seuraavalle kaudelle Czarni Radomin kanssa.

Katowicessä lentopallon maailmanmestaruuskisojen näyttämönä toimiva Spodek -areena on jo vuosien ajan ollut yksi Puolan tärkeimmistä urheilu- ja kulttuuritapahtumien keskuksista, jonne Suomesta MM-kisoihin matkaava yli 2000 kannattajan joukko tuo varmasti oman lisävärinsä.

Zapraszamy!

Hanna-Leena Lampi

Va. asiainhoitaja

Suomen suurlähetystö, Varsova

Tärkeää tietoa

  •  Huom: Tulosta tästä mukaasi tärkeät yhteystiedot ja ohjeet: 

Tärkeät yhteystiedot Katowice (avautuu uuteen ikkunaan) (Word-tiedosto)

Tärkeät yhteystiedot – Wroclaw (avautuu uuteen ikkunaan) (Pdf-tiedosto)

Sairastuminen

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa äkillisiin sairastumisiin ja tapaturmiin.
Matkavakuutus on kuitenkin aina syytä ottaa vakavampien sairauksien ja tapaturmien varalle.

Valuutta

Puolan valuutta on złoty. Luottokortit ja pankkiautomaatit ovat yleisiä, mutta käteistä on silti hyvä pitää varalta mukana. Hätätilanteessa varojen siirto Suomesta järjestyy nopeasti esimerkiksi Western Unionin avulla, kunhan joku tallettaa tarvittavat varat yrityksen toimipisteeseen Suomessa.

Passin kadotessa matkalla

Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä välittömästi rikosilmoitus paikalliselle poliisille http://www.policja.pl(Linkki toiselle web-sivustolle.). Poliisin antaa asiakkaalle kopion rikosilmoituksesta, jonka avulla Suomen kansalaisen on useimmissa tapauksissa mahdollista palata Finnairin suoralla lennolla Varsovasta/Krakovasta Helsinkiin ilman matkustusasiakirjaa. Tällöin ajokortista tai passin kopiosta on passintarkastuksessa apua. Lentoyhtiöön on kuitenkin matkustajan itsensä oltava yhteydessä etukäteen asian varmistamiseksi.

Puolassa passihakemuksia ottaa vastaan Suomen suurlähetystö Varsovassa. Tavallisen passin toimitusaika on noin 1-2 viikkoa. Hätätapauksessa suurlähetystö voi kirjoittaa väliaikaisen passin. Jos passi on varastettu tai kadonnut, tulee poliisin antama kopio rikosilmoituksesta esittää uutta passia haettaessa. 

Suurlähetystön yhteystiedot
Suomen suurlähetystö, Varsova
ul. Fr. Chopina 4/8
00-599 Varsova
Tel. +48 22 598 9500
E-mail: [email protected]




Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella voitte soittaa suoraan Suomen ulkoasiainministeriöön +358 9 160 55551

Suomen kunniakonsulit Krakovassa ja Wrocławissa avustavat tarvittaessa Suomen kansalaisia englanniksi. 
Krakova
Kunniakonsuli 
Janusz Kahl on päiväsaikaan tavoitettavissa
puhelimitse +48 12 421 73 80 tai osoitteessa ul. Sw. Anny 5, 31-008 Krakova.

Wrocław
Kunniakonsuli Małgorzata Węgrzyn-Wysocka
puhelimitse  +48-71 780 7600 tai osoitteessa ul. Włodkowica 10/11
Sähköposti: [email protected]
Asiakaspalvelu: ma - pe 8.30-16.30



Passia koskevia ohjeita: Passi

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Tietoa Katowicesta

Katowice on Etelä-Puolan Sleesiassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan teollisuuskaupunki. Nuoresta iästään johtuen Katowicessa on suhteellisen vähän historiallisia nähtävyyksiä, mutta sen sijaan paljon muuta kulttuuritarjontaa ja roimasti luonnetta. Lentopallon maailmanmestaruuskisojen näyttämönä toimiva Spodek-areena on jo vuosien ajan ollut yksi Puolan tärkeimmistä urheilu- ja kulttuuritapahtumien keskuksista. Sleesialaisilla, jotka muodostavat Puolan isoimman etnisen vähemmistön, on oma murteensa, perinteensä ja ruokakulttuurinsa, johon jokaisen matkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lisää hyödyllistä tietoa kaupungista voi lukea esimerkiksi Katowicen kaupungin virallisilta verkkosivuilta

In Your Pocketin sivuilta voi myös ladata Katowicen ja Krakovan englanninkielisen oppaan PDF-muodossa:

In Your Pocket Katowice(Linkki toiselle web-sivustolle.)
In Your Pocket Krakova(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tietoa Wrocławista

Wrocław on kaupunki Sleesiassa Lounais-Puolassa, Oderjoen rannalla. Se on Ala-Sleesian voivodikunnan (puol. Dolny Śląsk) pääkaupunki. Vuonna 2009 kaupungin väkiluku oli 632 240, mikä tekee kaupungista asukasluvultaan Puolan neljänneksi suurimman kaupungin. Wrocław nimenä mainitaan ensi kertaa vuodelta 1000 olevissa kronikoissa. Kaupunki on saanut nimensä Vratislaw/Wrocislaw-nimisen Böömin ruhtinaan mukaan (915–921). Kaupungista tuli Sleesian pääkaupunki 1138. Wrocław kuului myös Hansaliittoon. Vuodesta 1335 Wrocław kuului Böömin kuningaskuntaan. Toisessa maailmansodassa puna-armeija piiritti kaupunkia kolme kuukautta, ennen kuin se antautui 6. toukokuuta 1945. 70 prosenttia kaupungista tuhoutui taisteluissa. Voittajavaltojen Potsdamin sopimus antoi kaupungin Puolalle. Saksalaisväestö - vuoden 1910 väestönlaskennassa 96 % kaupungin asukkaista - siirrettiin länteen nykyisen Saksan alueelle, ja tilalle muutti puolalaisia muualta Puolasta ja Neuvostoliitolle luovutetuilta alueilta kuten Lvivistä. Maailmanperintökohde Satavuotishalli (puol. Hala Stulecia jossa lentopallo-ottelut pidetään) sijaitsee siellä. Kaupungissa sijaitsee myös Racławicen panoraama –maalaus, nykyään harvinaisuus taidemaailmassa. Kävelyillä voi useinmiten kohdata tonttuja, joten olkaa tarkkaavaisia. Wrocławissa on yli 130 siltaa.

In Your Pocket Wrocław(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tärkeät yhteystiedot – Wroclaw (avautuu uuteen ikkunaan) (Pdf-tiedosto)

Tietoa Suomen lentopalloliitosta ja lentopallon MM-kisoista

Suomen lentopalloliitto: Suomen lentopalloliitto(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lähde: MM-kisojen virallinen kotisivu
Suomen miesten lentopallomaajoukkue