Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin.

Usein kysytyt kysymykset, päivitetty 31.3.2020 

Älä matkusta ulkomaille juuri nyt.

Hätätilanteessa soita ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Pääsenkö palaamaan Suomeen ulkoministeriön kotiutuslennolla? Mistä saan lisätietoja lennoista?

Ulkoministeriö suunnittelee matkailijoille kotiutuslentoja joistakin kohteista, joista ei enää ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Mahdolliset kotiutuslennot ovat maksullisia ja niiden toteuttamisessa otetaan huomioon kokonaistilanne, kaikkialle ei lentoja voida järjestää.

Toteutettavista kotiutuslennoista tiedotetaan erikseen matkustusilmoituksen tehneille, ulkoministeriön verkkosivuilla um.fi sekä edustuston sosiaalisen median kautta.

Ensisijaisesti tulee edelleen käyttää kaupallisia lentoyhteyksiä Suomeen palaamiseksi. Kaupallisia yhteyksiä on vielä useista kohteista, ja monet lentoyhtiöt ovat myös ilmoittaneet lisälennoista eri kohteisiin.

Seuratkaa eri lentoyhtiöiden asiakasinfosivuja ja sosiaalisen median kanavia, Facebookia ja Twitteriä. Myös ulkoministeriö ja Suomen edustustot tiedottavat eri reittivaihtoehdoista sosiaalisen median kanavillaan. 

Jos lentoja ei enää ole saatavilla, on varauduttava siihen, että kohteessa joutuu oleskelemaan pidemmän aikaa. Edustustot pyrkivät mahdollisuuksien mukaan avustamaan maahan jääneitä matkailijoita, mutta myös paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita on tärkeää seurata ja noudattaa niitä. Myös Suomessa oleviin läheisiin on hyvä pitää yhteyttä.

 

Miksi matkustusilmoitus pitää tehdä?

Matkustusilmoitus on syytä tehdä nyt, koska tällä tavoin UM tulee tietoiseksi sijainnistasi ja voi olla yhteydessä sinuun. Voit tehdä sen myös ulkomailla. Jos et osaa itse sitä tehdä, pyydä, että sen tekee puolestasi joku läheinen tai tuttava Suomessa. Muista muuttaa ilmoitustasi, kun olet palannut Suomeen. Näin emme tavoittele sinua tarpeettomasti ulkomailta.

Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä viesti [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut.

Olemme lomakohteessa ja saimme kuulla, että Suomi on sulkenut rajansa torstaina 19.3. klo 00.00 alkaen. Pääseekö tämän jälkeen enää palaamaan Suomeen?

Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Lentoreittejä lakkautetaan jatkuvasti, mistä syystä Suomeen paluu myöhemmin voi vaikeutua huomattavasti. Jatkossakin Suomen kansalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset saavat kuitenkin palata Suomeen, jos liikenneyhteyksiä on saatavilla.

Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. On hyvä varautua myös siihen, että kaikki matkailijat eivät voi välittömästi palata Suomeen puuttuvien liikenneyhteyksien vuoksi.

Lisätietoa Suomeen saapumisesta löytyy Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta: Ohjeet rajanylitykseen ja Koronavirus: UKK.

Olemme lomamatkalla ulkomailla. Kaikkia matkailijoita kehotetaan nyt palaamaan Suomeen, miten meidän tulee toimia?

Ole ensi sijassa yhteydessä matkanjärjestäjääsi tai lentoyhtiöösi ja pyri itse aktiivisesti selvittämään paluusi aikaistamista. Huomioi, että kaikki puhelinpalvelut ovat hyvin ruuhkautuneita tällä hetkellä, käytä internetpalveluita esimerkiksi lentovarauksesi muuttamisessa. 

Harkitse paluulipun ostamista toiselta lentoyhtiöltä, jos et saa lippuasi siirrettyä. Ota huomioon, että lentoliikenteessä ilmoitetaan uusista reittikeskeytyksistä joka päivä.

Lentovarausasiassa ei tule soittaa UM:n päivystysnumeroon, puhelinpäivystys on vain hätätapauksia varten. Jos et millään löydä lentoyhteyttä, lähetä sähköposti [email protected], kartoitamme yhteydenottojen perusteella tietoja matkailijoista, joilla ei ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Ulkoministeriö ei voi kuitenkaan tehdä lentovarauksia tai maksaa lentolippuja.

Jos et ole tehnyt matkustusilmoitusta, tee se nyt. Matkustusilmoituspalvelun kautta UM saa yhteyden matkailijoihin, ja palvelun kautta voimme lähettää matkailijoille myös tietoa eri maiden tilanteesta ja esimerkiksi mahdollisista lennoista.

Myös useat muut maat ovat sulkeneet rajojaan ja asettaneet rajoituksia liikkumiseen myös maan sisällä. Omalla autolla liikkeellä olevia kehotetaan myös selvittämään, onko maasta poistuminen maanteitse mahdollista. Autolla liikuttaessa on hyvä myös varautua siihen, että vaikka matkalle pääsisikin lähtemään, voi matkanteko keskeytyä myöhemmin uusien rajoituksien vuoksi.

Seuraa uutisointia, lentoyhtiöiden ja paikallisten viranomaisten tiedottamista uusimman tiedon saamiseksi. Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin.Tilanteen johdosta voi kuitenkin joutua viettämään kohteessa pidemmän aikaa. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. On hyvä varautua myös siihen, että kaikki matkailijat eivät voi välittömästi palata Suomeen puuttuvien liikenneyhteyksien vuoksi. Ulkomailta palattuasi huomioi suositus jäädä matkan jälkeen kahdeksi viikoksi kotiin.

Voiko Suomen valtio lennättää lomakohteesta kotiin?

Matkailijan tulee ensi sijassa itse selvittää paluumahdollisuuksiaan oman matkanjärjestäjänsä avulla tai kaupallisia reittejä käyttäen. Myös Suomen suurlähetystöt pyrkivät tiedottamaan tilanteesta sosiaalisen median kanavillaan, Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et millään löydä lentoyhteyttä, lähetä sähköposti [email protected], kartoitamme yhteydenottojen perusteella tietoja matkailijoista, joilla ei ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Ulkoministeriö ei voi kuitenkaan tehdä lentovarauksia tai maksaa lentolippuja.

Jos et ole tehnyt matkustusilmoitusta, tee se nyt. Matkustusilmoituspalvelun kautta UM saa yhteyden matkailijoihin, ja palvelun kautta voimme lähettää matkailijoille myös tietoa eri maiden tilanteesta ja esimerkiksi mahdollisista lennoista.

Ulkoministeriö pyrkii selvittämään tilannetta, mutta on hyvä kuitenkin huomata, että Suomeen palaavia matkailijoita on paljon. Mahdollisissa kotiutuksissa tehdään yhteistyötä EU- ja Pohjoismaiden kanssa. Kotiutuksia pohditaan aina tapauskohtaisesti ja huomioon otetaan kohdemaan kokonaistilanne. On hyvä myös huomata, että ulkoministeriö ei vastaa mahdollisesta kotiutuksesta aiheutuvista kuluista, vaan myös kotiutustilanteessa matkailija vastaa matkakuluistaan itse.

Voiko UM kieltää minua matkustamasta tai määrätä minut keskeyttämään lomani?

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Ulkoministeriön toimivaltaan ei kuulu rajoittaa suomalaisten liikkumisvapautta, eikä ketään voida sitovasti kieltää matkustamasta ulkomaille tai määrätä palaamaan Suomeen. Matka- tai paluupäätöksen tekee aina matkailija itse.

Suomalaista ei voi estää poistumasta Suomesta, mutta on hyvä huomata, että myös useat muut maat ovat rajoittaneet maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja useissa maissa on asetettu merkittäviä rajoituksia myös liikkumiseen maan sisällä. Maahan saapuva matkailija voidaan asettaa myös karanteeniin.

Sairaustapauksessa hoitoon pääsy ulkomailla voi paikallisen terveydenhuollon kapasiteetin kuormittumisen vuoksi olla vaikeaa. Myös Suomeen paluu vaikeutuu merkittävästi jatkuvasti supistuvien liikenneyhteyksien vuoksi.

Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kaikkea matkustamista ulkomaille on syytä välttää toistaiseksi. Myös ulkomailla olevia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen niin pian kuin mahdollista.

Olen tehnyt matkustusilmoituksen ja nyt peruutin matkani, miten minun tulee toimia matkustusilmoitukseni poistamiseksi?

Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, voit ilmoittaa matkasi päättyneen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen konsulipalvelut.um (a) formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut. Tee tarvittaessa uusi matkustusilmoitus.

Korvaako vakuutus, jos matka jää tekemättä?

Vakuutuskorvausasioissa on käännyttävä oman vakuutusyhtiön puoleen. Vakuutusehdot ovat erilaisia, ja ne kannattaa tarkastaa. Vakuutuskorvauksen saaminen peruuntuneesta tai keskeytyneestä matkasta on asiakkaan ja vakuutusyhtiön välinen asia, eikä ulkoministeriö voi ottaa tähän kantaa, eikä antaa asiasta myöskään todistuksia.

Vaikka matkanjärjestäjät ja vakuutusyhtiöt hyödyntävätkin ulkoministeriön matkustustiedotteita omissa peruutusehdoissaan ja korvauskäytännöissään, on tärkeää huomata, että matkustustiedotteita ei julkaista näitä tarkoituksia varten.

Perustietoa matkavakuutuksista löytyy vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivuilta.

Voivatko Suomen viranomaiset auttaa, jos suomalainen matkailija määrätään maailmalla karanteeniin?

Kunkin maan viranomaiset noudattavat omaa lainsäädäntöään ja esimerkiksi karanteenisäännökset tai kynnys karanteeniin asettamiseksi voivat olla erilaisia eri maissa. Matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, ja mahdollinen karanteeni on suoritettava ko. maassa.

Hätätilanteessa matkailija voi olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen, mutta on hyvä kuitenkin huomata, että ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin.

koronavirukset
koronavirus
matkailu
matkustustiedotteet
turismi