Kuntavaalien ennakkoäänestys Puolassa 2021

Kuntavaalien ennakkoäänestys Puolassa 2021

Suomen kuntavaalit on siirretty kesäkuulle. Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021. Ennakkoäänestys on mahdollista ulkomailla 2. - 5.6.2021. Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Koronapandemian johdosta ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamien rajoitusten tai sulkujen johdosta.

​​​​EnnakkoäänestyspaikatLinkki toiselle web-sivustolle. sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 75 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 108.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana.

Kuntavaaleissa äänioikeus on sidoksissa asianomaisessa kunnassa asumiseen – siten pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Se on julkaissut vaalit.fi-verkkosivuillaLinkki toiselle web-sivustolle. listan ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloista. 

Kuntavaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Koronapandemian johdosta ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten joskus lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamien rajoitusten tai sulkujen johdosta. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos epäilet, ettei kirjeäänestysmateriaalin postittaminen onnistu oleskelumaahasi, ole yhteydessä oikeusministeriön vaalipalvelunumeroon tai WhatsApp-viestipalveluun kirjeäänestyssivultaLinkki toiselle web-sivustolle. selvittääksesi, voiko materiaalin toimittaa perille kaupallisen kuriiripalvelun välityksellä.  

Ennen vaalipäivän muutosta tilattuja kirjeäänestysmateriaaleja ei tarvitse tilata uudelleen vaan jo tilatut materiaalit kelpaavat myös 13.6. järjestettävissä kuntavaaleissa.  ​​​​​

Ennakkoäänestyspaikka Puolassa

Varsova
Suomen suurlähetystö
Ul. Chopina 4/8, 00-559 Warsaw
Puh. +48 22 598 9500

Avoinna:
Ke-pe 2.–4.6.2021 klo 13.00–16.30
La 5.6.2021 klo 10.00–13.00​​​​​​