Suomen kunniakonsulit ympäri Puolaa kokoontuivat perinteiseen vuositapaamiseen Varsovan Suomen suurlähetystöön torstaina 13.3.2014, joka samalla oli Talvisodan päättymisen 74v. muistopäivä. Suurlähettilään isännöimänä paikalla oli kahdeksan nykyistä tai tulevaa kunniakonsulia.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Kunniakonsulit tapasivat edustustossa

Varsovan suurlähetystö on aktiivisesti tehnyt töitä Suomen kunniakonsuliverkoston laajentamiseksi Puolassa ja työ on tuottanut hienoa tulosta Suomen näkyvyyden ja läsnäolon lisääntymisenä Puolan eri alueilla. Lähetystön tavoitteena on jatkaa hyvin aloitettua työtä ja nostaa kunniakonsulaattien määrä ainakin 12 konsulaattiin. Tavoite on jälleen kerran askeleen lähempänä, kun 25. maaliskuuta Suomen uusin kunniakonsulaatti Poznanissa avataan juhlallisesti.

Tapaamisessa vaihdettiin tuttavallisia kuulumisia ja käytiin läpi kunniakonsuleiden viimeaikaista toimintaa ja tulevia tapahtumia. Suomen ja Puolan poliittisen yhteistyön kehittäminen on merkittävä osa konsuliverkoston toimintaa ja tapaamisen osallistujakunta kiittelikin nykyistä kiinteätä yhteistyötä maiden välillä. Suurlähettiläs Vilén kertoi osallistujille, että Suomen ja Puolan yhteistyö tänä päivänä on tiiviimpää kuin koskaan aikaisemmin ja suuri kiitos tästä yhteistyön tiivistymisestä kuuluu myös kunniakonsuleille ja heidän aktiiviselle työlleen.

Suomen suurlähetystö, Varsova
Juhlallinen lounas

Kunniakonsulien kesken vaihdettiin näkemyksiä ja keinoja suomalaisen yritystoiminnan tukemiseksi ja mainostamiseksi, sekä suomalaisen kulttuurin tunnettavuuden parantamiseksi Puolassa. Myös suomalaisten ja puolalaisten kuntien ja kaupunkien välinen yhteistyö ja sen edistäminen – erityisesti ystävyyskaupunkitoiminta - olivat vahvasti esillä tapaamisen keskusteluissa.

Tapaaminen huipentui yhteiseen lounaaseen suurlähettilään residenssissä, jonne oli kutsuttu myös Puolan parlamentin Puola-Suomi-ystävyysryhmä. Lounaan juhlaesitelmän piti pitkän diplomaattiuran tehnyt lähettiläs Rene Nyberg, joka puhui ajankohtaisesta Ukrainan tilanteesta sekä Talvisodan vaikutuksista Suomeen. Lounastilaisuus huipensi samalla Talvisodan loppumisen muistopäivän vieton suurlähetystössä.

Linkki Rene Nybergin esitelmän kirjalliseen versioon:

http://otto.formin.fi/download.asp?id=Ren%C3%A9+Nyberg%3A+The+Winter+War+and+what+it+might+mean+for+Ukraine+today;58913;{D9D3DD75-9A10-4E3E-B770-F0ED0598119D}(Linkki toiselle web-sivustolle.)