Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla 13.6.2020. Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla, myös ulkona, ja pidä 1,5 metrin turvaväli. Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä. Ravintolat, hotellit, kauppakeskukset on suljettu. Puolaan tuleville määrätään karanteeni tai heiltä vaaditaan negatiivinen koronatestitulos.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3.2020 julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja rajoittaa maahantuloa. 13.6.2020 alkaen Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla. Rajoitukset säilyvät voimassa EU:n ulkorajoilla.

Schengen-sisäraja

Puolaan Schengen-alueelta tulevien on esitettävä negatiivinen koronatestitulos (tulos saatu alle 48 h ennen rajan ylittämistä, todistus englanniksi tai puolaksi, testin tyyppi PCR tai antigeeni).

​​​​​​​Seuraavien ryhmien ei tarvitse esittää koronatestitulosta:

- maa- tai meriteitse asuinpaikkaansa palaavat. Tällöin on asetuttava 10 päivän karanteeniin ja ilmoittauduttava itse puhelimitse Puolan terveysviranomaisille numeroon +48 22 25 00 115. Karanteenia voi lyhentää tekemällä koronatestin Puolassa.

- koronavirusrokotteen saaneet, koronataudin alle puoli vuotta sitten sairastaneet (todistus esitettävä)

Schengen-ulkoraja

Kaikki Puolaan Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat määrätään 10 päivän karanteeniin, josta voi vapautua vain Puolassa tehdyllä negatiivisella koronatestillä.

​​​​​​​​​​​​​​Lisätietoa (puolaksi) 30.3.2021 voimaan astuneesta määräyksestäLinkki toiselle web-sivustolle. ja Puolan rajaviranomaisen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..​​​​​​​ AsetusLinkki toiselle web-sivustolle. 19.3.2021 ja asetusLinkki toiselle web-sivustolle. 29.3.

Puolan rajaviranomaisen neuvontapuhelinLinkki toiselle web-sivustolle. +48 22 500 4000 (ma-pe klo 8.15 - 16.15.)

Kansainväliset matkustajalennot on sallittu EU/EFTA-maihin (ml. Suomi), mutta niitä on rajoitetusti. Tarkista lentojen ajantasainen tilanne lentoyhtiöstä. ​​​​​Kansainvälinen raideliikenne on keskeytetty.

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä saa Suomen Berliinin-suurlähetystöstä sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

​​​​​​​Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).

​​​​​Rajoitukset Puolassa

LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi) 18.4.2021 asti voimassaolevista rajoituksista. RajoituksetLinkki toiselle web-sivustolle. 19.4.2021-.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää kasvomaskilla kaikilla julkisilla paikoilla, myös ulkona (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa, kadulla). Kasvomaskia ei tarvitse käyttää puistoissa, metsissä, rannoilla tai lääkärintodistuksella.

Turvaväli: 1,5 m​​​​​​​

Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä (lukuun ottamatta kotitalouksia)

Ravintoloista saa vain noutoruokaa. Yökerhot ja baarit ovat kiinni.​​​​​​​ Hotellit on suljettu.

Kaupassa tulee käyttää maskin lisäksi kertakäyttökäsineitä ​​​​​​​tai desinfioida kädet. Asiakasmäärää rajoitetaan.​​​​​​​

Ostoskeskukset on suljettu, mutta niissä saavat toimia ruokakaupat, apteekit, kemikaliot, lehtikioskit. Suuret huonekalu- ja rakennustarvikeliikkeet on suljettu. Kampaamot ja kauneussalongit on suljettu.

Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää rajoitetaan.

​​​​​​​Kulttuurikohteet on suljettu. Urheilutilat on suljettu muilta kuin ammattiurheilijoilta, eikä urheilutapahtumissa sallita katsojia.

Oppilaitokset ovat etäopetuksessa. Päiväkodit ovat kiinni 18.4. asti.

Suositellaan, että yli 70-vuotiaat liikkuvat kodin ulkopuolella vain välttämättömissä toimissa.

Puolan hallitus kehottaa kaikkia etätyöhön ja välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja. Lisäksi kotoa tulisi poistua mahdollisimman vähän ja noudattaa huolellisesti terveysohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy koronavirusohjeita englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle. ja puolaksiLinkki toiselle web-sivustolle..

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle. ja puolaksiLinkki toiselle web-sivustolle..

Palvelunumero koronarokotetiedusteluille 989 (palvelu myös englanniksi). LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).

Palvelunumero karanteenitiedusteluille +48 22 25 00 115. LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).​​​​​​​

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle. tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.