Katainen Gdanskissa: Suomi ajaa reilun integraation linjaa

Pääministeri Jyrki Katainen vieraili Puolan Gdanskissa 27. toukokuuta. Matkansa aikana Katainen tapasi Puolan pääministerin Donald Tuskin. Pääministerien keskusteluissa pääpaino oli EU-asioissa, mutta he keskustelivat myös Suomen ja Puolan kahdenvälisistä kysymyksistä. Gdanskissa, Itämeren rannalla pidetyissä keskusteluissa esillä oli vahvasti myös Itämeren tila.

Pääministerit Puola on meille erittäin tärkeä kumppani, pääministeri Katainen totesi tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän kertoi myös arvostavansa Puolan ja pääministeri Tuskin aktiivista Eurooppa-politiikkaa. Kataisen mukaan Suomella ja Puolalla on paljon yhteisiä tavoitteita erityisesti EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisessä, EU:n talous- ja rahaliiton kehittämisessä sekä Itämeren suojelussa.

Suomen EU-politiikkaa pääministeri Katainen kuvasi toteamalla Suomen ajavan reilun integraation linjaa. Reilu integraatio tiivistyy hänen mukaansa yhdistelmään, jossa korostuvat kansallinen vastuuntuntoisuus ja enemmän Eurooppaa -periaate.

Merivoimien komentajalle korkea kunniamerkki

Gdansk Pääministeri Katainen vieraili matkansa aikana myös Suomen kunniakonsulaatissa ja merivoimien museossa Gdyniassa, missä hän tapasi Puolassa toimivien suomalaisyritysten edustajia.

Samassa tilaisuudessa suurlähettiläs Jari Vilén ojensi Puolan merivoimien komentajalle, amiraali Tomasz Mathealle tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin. Vilén totesi, että kunniamerkin myöntäminen Mathealle perustui tämän ansioihin Suomen ja Puolan merivoimien välisten suhteiden kehittämisessä ja syventämisessä. Yhteistyön tiivistymisen hedelmiä on mm. oppilas- ja opettajavaihto Puolan Merivoimien Akatemian ja Suomen Merisotakoulun välillä.