Älä hajoa pakkaseen (tai kandiin), hae harjoitteluun suurlähetystöön!

Suurlähetystö tarjoaa joka vuosi opiskelijoille mahdollisuuden harjoittelun suorittamiseen. Syksyn 2015 Varsovassa viettänyt Juho Nikko kertoo kokemuksistaan.

Syyskuussa 2015 minun piti olla kirjoittamassa kandia. Kaisa-kirjaston sijaan löysinkin itseni Varsovasta kirjoittamasta ulkoministeriölle raportteja Puolan tulisesta vaalikamppailusta. Yliopistourani paras ja rohkein päätös oli hakea kolmen kuukauden korkeakouluharjoitteluun Suomen suurlähetystöön Varsovaan, vaikka kandi vielä odottaakin valmistumistaan.

Suomen suurlähetystön ympäri maailmaa hakevat vuosittain korkeakouluharjoittelijoita. Harjoittelijan tehtävät vaihtelevat kokousten seuraamisesta diplomaattitapaamisten järjestämiseen ja mediaraportointiin.

Pääasialliseksi tehtäväkseni lähetystössä muodostui Puolan median seuraaminen, eikä syyttä: syksy oli Puolassa poikkeuksellisen vauhdikas, kun kahdeksan vuotta hallinnut Kansalaisfoorumi (PO) kärsi parlamenttivaaleissa murskatappion konservatiiviselle Laki ja oikeus -puolueelle (PiS). Suurlähetystöllä riitti seurattavaa ja raportoitavaa.

Lähetystössä tunsi todella tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus. Diplomaattien laatimat analyysit, joita varten minäkin kokosin tietoa, ovat ulkoministeriön ja viime kädessä poliittisen johdon työkalu. Oli hienoa ajatella, että kenties jokin minun löytämäni tiedonjyvänen oli osaltaan vaikuttamassa oikean tilannekuvan muodostumiseen. Samalla tunsin, että esimieheni luottivat minuun lujasti, vaikka olinkin "vain harjoittelija". Luottamus ja työn tärkeys motivoivat tekemään parhaansa.

Ei harjoittelu toki pelkkää työtä ollut. Olen jo pidemmän aikaa ollut suuri Puolan ja puolan kielen ystävä, joten mahdollisuus asua maan pääkaupungissa kolme kuukautta olisi kelvannut ilman palkkaakin. Varsova on monipuolinen keskieurooppalainen pääkaupunki, joka kehittyy kovaa vauhtia. Asuin puolalaisten opiskelijoiden kanssa, joten pääsin nopeasti kiinni paikalliseen elämänmenoon. Arkisin kielitaitoni kehittyi sanomalehtien ääressä, viikonloppuisin kaupungin hämyisissä kuppiloissa.

Jos verkostoitumisesta puhutaan, suurlähetystössä se tapahtuu aivan itsestään. Suurlähetystö järjestää jatkuvasti erilaisia vastaanottoja ja kulttuuritapahtumia, joihin myös harjoittelijat ovat tervetulleita. Yksi harjoitteluni kohokohdista oli eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan vierailu, jossa pääsin valiokunnan ja sen puheenjohtajan Carl Haglundin oppaaksi. Oma lukunsa oli Varsovan kansainvälinen harjoittelijaporukka, joka koostui muiden lähetystöjen harjoittelijoista. Kun en viettänyt aikaa puolalaisten kavereideni kanssa, viihdyin monesti eurooppalaisten kollegoideni kanssa.

Jos vielä mietit kansainväliseen harjoitteluun lähtemistä, minulla on vain yksi neuvo: ota riski. Vasta harjoittelun aikana tajuaa, mitä yliopisto on oikeasti opettanut ja mihin omaa osaamista kannattaa tulevaisuudessa suunnata. Itse olen suomen kielen pääaineopiskelija, ja suunnitelmani ennen harjoittelua oli ryhtyä kielentutkijaksi. Nyt tiedän, että haluan tehdä kansainvälistä työtä, mahdollisesti juuri Puolaan ja puolan kieleen liittyen. Suurlähetystö tarjosi minulle haastavan ja mielenkiintoisen työn, jossa pääsin kehittämään juuri niitä taitoja, joita uskon tulevaisuudessa tarvitsevani.

Juho Nikko