Harava ja puutarhasakset diplomaatin työkaluina


Varsovassa nähtiin hieno kansainvälisen talkoohengen ja yhteistyön osoitus, kun suurlähetystöjen työntekijät käärivät hihansa ja siivosivat Sveitsinlaaksona tunnetun puiston. Suomen suurlähetystön kutsu keräsi paikalle yli 60 ahkeraa käsiparia, joiden avulla puiston ilme muuttui parissa tunnissa entistä ehommaksi.

Chopin-kadun perinteikäs viheralue

Siivoustalkoot Suomen suurlähetystö taka-alalla

Suomen suurlähetystön viereinen Sveitsinlaakso oli talven jäljiltä huonossa kunnossa ja kaipasi muutoinkin kasvojenkohotusta. Nimensä Chopin-kadun perinteikäs viheralue – suosittu ajanviettopaikka 1800-luvulta alkaen – on saanut siellä sijainneista sveitsiläistyylisistä kahvilapaviljongeista. Suomen suurlähetystö Varsovassa päätti organisoida siivouspäivän puiston kunnostamiseksi.  

Vastuu lähiympäristöstä

Siivoustalkoot Kuvassa suurlähettiläs Jari Vilén (oik.), Varsovan keskikaupungin pormestari Wojciech Bartelski, julkisten alueiden kunnossapitoyksiköstä Renata Kaznowska ja Yhdysvaltain suurlähettiläs Stephen Mull.

Suurlähettiläs Jari Vilén kutsui Suomen suurlähetystön lähellä sijaitsevien suurlähetystöjen henkilökunnan mukaan 24. huhtikuuta 2013 järjestettyihin puistonsiivoustalkoisiin: haasteen ottivat vastaan Norjan, Unkarin, Romanian, Tshekin, Sveitsin ja Yhdysvaltojen suurlähetystöjen työntekijät.

– Minua on aina häirinnyt se, että edustusto tekee töitä virastonsa seinien takana ilman kosketusta lähiympäristöön. Siitä kehittyi ajatus lähteä ulos siivoamaan suurlähetystön lähialueita, suurlähettiläs Vilén kuvaa idean taustoja.

Sveitsinlaakso se on lähin virkistysalue Suomen suurlähetystön läheisyydessä, joten sen valinta siivouskohteeksi oli luonteva.

Suomalaista talkookulttuuria


 

Siivoustalkoot Talkoolaisia työntouhussa

Suomalainen kulttuuri oli edustettuna tapahtumassa myönteisellä tavalla, sillä kansainvälinen talkoojoukko pääsi soveltamaan toden teolla Roska päivässä -liikkeen oppeja. Kuudenkymmenen hengen siivouskaarti osoitti järjestetyssä tempauksessa, että diplomaateilla pysyvät tarpeen vaatiessa kädessä myös harava ja puutarhasakset.

Suurlähettiläs Vilén esitti paikan päällä olleille toivomuksen, että suurlähetystöjen siivouspäivästä voisi tulla jokakeväinen tapa.

Siivoustalkoot Tapaus keräsi myös median kiinnostuksen, sillä paikalla olivat myös televisiokamerat. Työteliään päivän päätteeksi Suomen suurlähetystö tarjosi talkoolaisille kenttälounaan, johon kuului hernekeittoa ja Romanian suurlähetystön toimittamaa viiniä.

Teksti: Minna Suikka Kuvat: SL Varsova

 Videomateriaalia: 

Tvn24(Linkki toiselle web-sivustolle.)

United States of America Embassy in Warsaw (Linkki toiselle web-sivustolle.)