EU:n uusien jäsenmaiden siirtymäajoista löytyi sopu

Työministeriön asettaman työpolitiikan neuvottelukunnan kansainvälisen liikkuvuuden jaosto esittää yksimielisesti, että Suomi ei jatka 1.5.2006 jälkeen siirtymäaikalain piirissä olevien EU-maiden kansalaisiin sovellettua siirtymäaikaa.


Jaoston yksimieliset kannanotot ovat seuraavat:

Kaikkia EU-kansalaisia koskevaa rekisteröintimenettelyä kehitetään tavoitteena parantaa EU-maista tulevien työntekijöiden liikkuvuuden tilastointia. Rekisteröintimenettelyä kehitetään samassa yhteydessä, kun EU-kansalaisten liikkumista ja oleskelua muiden jäsenvaltioiden alueella koskeva direktiivi saatetaan Suomessa voimaan.

Liittymissopimusten sallimat edellytykset uusien EU-maiden kansalaisten rekisteröitymisestä selvitetään ja tehdään tarvittavat ehdotukset työministeriön yhteydessä toimivassa työpolitiikan neuvottelukunnan liikkuvuusjaostossa maaliskuun loppuun mennessä. Rekisteröityminen parantaa mahdollisuuksia työvoiman liikkuvuuden seurantaan ja työehtojen valvontaan.

Työehtojen valvonnan tehostamista jatketaan. Työehtojen valvonnassa tarvittavat lisävoimavarat alihankinta- ja vuokratyötilanteissa varmistetaan. Valmistelun tavoitteena on edistää työehtojen noudattamista ja ehkäistä työnantajavelvoitteiden laiminlyönnistä aiheutuvia kilpailun vääristymiä sekä luoda Suomessa toimiville tilaajayrityksille edellytykset selvittää lakien ja työehtojen noudattaminen. Ulteva 2 -työryhmä tekee tarvittavista lainsäädäntömuutoksista ehdotuksensa 10. maaliskuuta mennessä, jonka jälkeen hallitus antaa asiaa koskevat lakiesitykset.

Jaoston mielestä EU:n laajentuessa 1.1.2007 ei ole tarpeen rajoittaa Bulgarian ja Romanian kansalaisten pääsyä Suomen työmarkkinoille.

Työministeri Tarja Filatov on tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun. - Jaoston toiminta osoittaa, että merkittäviä työelämän kysymyksiä on hyvä käsitellä yhteisen pöydän ääressä. Kolmikanta on jälleen osoittanut toimivuutensa, Filatov toteaa.

- Suomi ei aikanaan ottanut käyttöön siirtymäaikaa palveluille, mutta käyttää siirtymäaikaa työvoiman liikkuvuuteen. Tämä on johtanut siihen, että työ on verhoutunut palveluiksi. Työntekijät tulevat uusista EU-maista vuokratyöntekijöinä tai itsenäisinä ammatinharjoittajina. Tämä johtaa siihen, että työehtoja on ollut vaikea valvoa. Olisi helpompaa valvoa työmarkkinoita, joissa ihmiset ovat suorassa työsuhteessa suomalaiseen työnantajaan.

- Siirtymäajoista luopuminen ei kokonaan poista vuokratyömarkkinoita, mutta se ehkäisee ongelman kasvua, Filatov uskoo.

Filatovin mielestä ulkomaisen työvoiman valvontaan liittyvissä kysymyksissä on päästävä eteenpäin. Valvonnan kannalta pitää tietää, kuka Suomessa tekee työtä ja tästä syystä rekisteröityminen on tärkeää. - Nykymenettelyllä meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni ulkomainen työntekijä Suomessa työskentelee. Valvonta on tärkeää työntekijöiden tasavertaisuuden vuoksi ja yritysten reilun kilpailun vuoksi, Filatov muistuttaa.

Lisätietoja:
kansainvälisen liikkuvuuden jaoston puheenjohtaja, johtaja Mervi Virtanen, työministeriö, puh. 010 60 48020 ja , 050 396 0160
ylitarkastaja Olli Sorainen, työministeriö, puh. 010 60 48022
sähköposti: [email protected]

Kansainvälisen liikkuvuuden jaoston ehdotusosa julkaistaan työministeriön verkkopalvelussa tänään 10.2. osoitteessa: www.mol.fi/julkaisut. Kokonaisuudessaan esitys julkaistaan tiistaina 14.2.