Pohjoismais-puolalainen kauppakamari SPCC järjesti yhteistyössä suurlähetystön kanssa aamiaistilaisuuden, jonka puhujana oli Suomen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston johtaja Esa Härmälä.

Esa Harmala Pien 1 Osastopäällikkö Härmälä aloitti vertailemalla Itämeren alueen valtioiden energiastrategioita – painotus vaihtelee vesi- ja tuulivoimasta ydinenergiaan ja hiileen. Koska lähtökohdat ovat näin erilaiset, yhteinen energiapolitiikka ei ole mahdollinen. Pohjoismaiset sähkömarkkinat kuitenkin yhdistävät.

 

 

Euroopan unionin ilmastopolitiikka muodostaa nykyisin kehykset jäsenmaiden energiapolitiikalle. Päästövähennys- ja tehokkuustavoitteet ovat keskenään ristiriitaisiakin, mutta niiden ansiosta uusiutuvien energianlähteiden osuus tulee kasvamaan.

Keskeinen haaste on myös Baltian integroiminen eurooppalaisiin verkostoihin. Puolan liuskekaasumahdollisuudet näyttävät huimilta. Härmälä arvioi, että jos puoletkin niistä toteutuvat, se merkitsee vallankumousta. Energiaturvallisuus koko alueella paranee, ja vaikutukset EU-maiden kilpailukykyyn ovat myönteisiä.

Saksan päätös luopua ydinvoimasta vaikuttaa koko alueeseen. Vaikka saksalaiset korvaavansa ydinvoiman ensisijaisesti uusiutuvilla, se tuskin onnistuu kokonaan, vaan myös kaasu ja hiili ovat tarpeen. Tämä lisää hiilidioksidipäästöjä valtavasti, ja päästöoikeuksien hintojen noustessa myös energian hinta kohoaa kaikissa maissa.

Esa Härmälä Pien 2 Keskustelussa esiin nousivat myös Puolan merkittävät mahdollisuudet lisätä biomassan käyttöä; koska Puolan ilmastossa kasvu on nopeampaa, Puolan metsissä on enemmän biomassaa kuin Suomen. Hyödyntämisen kannalta on tärkeää, että puulle ei luoda kolmenlaisia kestävyyskriteereitä käyttötarkoituksen mukaan. Härmälä korosti myös ongelmaa energiatehokkuuden mittaamisessa; nykyisen järjestelmän mukaan se lasketaan primäärienergiasta eikä energiankulutuksesta. Tämä ei kannusta jäsenmaita siirtymään kotimaisiin energianlähteisiin tai fossiilisista uusiutuvaan energiaan.

 Tilaisuuteen osallistui runsaat parikymmentä edustajaa SPCC:n jäsenyrityksistä ja muista kiinnostuneista tahoista.