Ansiomerkki Suomen kielen tulkki-kääntäjä Mariola Gąsiorowska-Siudzińskalle

Kunniamerkki Suurlähettiläs Jari Vilén luovutti 16. heinäkuuta 2013 Varsovassa järjestetyssä lämminhenkisessä juhlassa tulkki-kääntäjä, Suomi-Puola seuran aktiivi ja Varsovan Suomi-talojen pelastaja Mariola Gąsiorowska-Siudzińskalle tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämän Suomen Leijonan ritarimerkin tunnustuksena toiminnasta Suomen tunnetuksi tekemisessä Puolassa sekä Suomen ja Puolan kahdenvälisen yhteistyön kehittämisessä.

Mariola Gąsiorowska-Siudzińskalle luovutettiin heinäkuisena iltapäivänä ritarimerkki suurlähetystössä järjestetyssä lämminhenkisessä perhejuhlassa tunnustuksena suomalaisen kulttuurin edistämiseksi tehdystä pitkäjänteisestä työstä. Tilaisuudessa oli läsnä Gąsiorowska-Siudzińskan Suomeen ja Australiaan ulottuvan lähipiirin lisäksi puolalaisia vaikuttajia, Suomi-aktiiveja sekä yliopiston suomen kielen opettajia ja opiskelijoita.


Juhlaväkeä Gąsiorowska-Siudzińska on pitkän uransa aikana mm. toiminut lukuisten viime vuosikymmenten Suomi-Puola korkean tason vierailujen tulkkina, opettanut Suomen kirjallisuutta ja kulttuuria Varsovan yliopistossa sekä kääntänyt suomalaista kirjallisuutta puolaksi. Hänen viimeisimpiä tehtäviään on ollut lisäksi toimiminen yhtenä Suomen suurlähetystön ja Puola-Suomi seuran edustajana työryhmässä, jonka tarkoituksena on Varsovan Suomi-talojen säilyttäminen.


kunniamerkki Suurlähettiläs Vilén kiitti juhlapuheessaan Gąsiorowska-Siudzińskaa korkeatasoisesta työstä ja ilmaisi vahvan toiveensa, että yhteistyö jatkuisi myös tulevaisuudessa. Tulkkina ja kääntäjänä toiminut Gąsiorowska-Siudzińska on vakuuttanut sekä ammattitaidollaan että persoonallisuudellaan. Nuoresta olemuksestaan huolimatta hän on työskennellyt tähän mennessä peräti kolmen presidentin kanssa ja kalenterissa on jo merkintä neljännestä. 

Teksti ja kuvat: Minna Suikka